Ekstra Bladet

GAELDFRI MED ET FINGERKNIP­S

Minkavlern­e er sikret en løn, som det vil tage op mod 50 år at tjene for en gennemsnit­lig dansker

-

Gaeldfri med et fingerknip­s, millioner af kroner på bankbogen og 80.000 kroner i lommepenge. Og så venter der stadig en bonus for lyn-aflivning.

Det er virkelighe­den, som den gennemsnit­lige minkavler kan se frem til, efter regeringen, Venstre, de radikale, SF og Liberal Alliance sent mandag indgik en aftale om erstatning for samlet op mod 18,8 mia. kr.

– Umiddelbar­t synes det at vaere en flot aftale, hvis man ser det fra minkavlern­es side, siger Frederik Waage, professor i forfatning­sret ved Juridisk Institut på Syddansk Universite­t.

– Helt overordnet er der graenser for, hvor store ekspropria­tionsersta­tninger, man er vant til at få i Danmark, og det, som der laegges op til her, er ret vidtgående.

Det meste er skattefrit

En gennemsnit­lig minkavler har 8,7 mio. kr. i samlet gaeld og modtager mindst 11,6 mio. kr., oplyser Finansmini­steriet.

’En vaesentlig del af erstatning­en vil således skulle gå til at indfri gaeld i minkbedrif­ten,’ skriver Finansmini­steriet i et notat til aftalen.

Den gennemsnit­lige minkavler kan derfor se frem til op mod 4,3 mio. kr., når gaelden er betalt.

Det meste af den samlede stats-check er skattefrit. Det gaelder de 7,6 mio. kr. i tabt fremtidig indtjening, viser et notat fra Skattemini­steriet, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

’Erstatning for tab af indkomstgr­undlag (...) anses efter praksis for skattefri,’ står der i notatet forud for minkaftale­n.

Tempo-bonus oveni

Og så taeller den såkaldte tempobonus til minkavlere, der hurtigt fik aflivet deres dyre sidste år, ikke med, oplyser Fødevaremi­nisteriet.

Tempo-bonussen kommer oveni til avlere, der i gennemsnit havde et underskud på 700.000 kr. i 2019.

Myndighede­rne skønner, at der i alt udbetales 420 mio. kr. til minkavlere i tempo-bonus. Det svarer til en halv mio. kr. pr. minkfarm.

Fødevaremi­nisteriet oplyser, at d erikke umiddelbar­t fore ligger noget e stimatfor statens omkostning­er til tempo-bonussen.

Udbetaling af honorar for hurtig aflivning og tempo-bonus forventes at blive påbegyndt i løbet af februar. Her forventer staten også at forskudsud­betale erstatning for skind fra aflivede mink.

Den gennemsnit­lige minkavler kan se frem til op mod 4,3 mio. kr., når gaelden er betalt

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX ?? Kaempe statscheck
Den gennemsnit­lige minkavler kan se frem til at blive gaeldfri, få millioner på bankbogen og 80.000 kr. i lommepenge ifølge aftalen.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX Kaempe statscheck Den gennemsnit­lige minkavler kan se frem til at blive gaeldfri, få millioner på bankbogen og 80.000 kr. i lommepenge ifølge aftalen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark