Ekstra Bladet

BANDEFOLK BAG OVERFALD PÅ FLERE FAENGSELSB­ETJENTE

12 faengselsb­etjente røg på skadestuen efter flere overfald i sidste uge. Formanden vil have ministeren på banen

- LAUGE LASSEN JAN SØGAARD ljl@eb.dk js@eb.dk

En serie voldsomme overfald i danske faengsler knyttes nu til den forbudte bande Loyal To Familia (LTF). Og dermed ser det ud til, at bandens medlemmer ikke har lagt deres løbende konfrontat­ioner med faengselsp­ersonalet på hylden.

Den forgangne uge bød på tre voldelige overfald i de danske faengsler.

De tre episoder sendte 12 ansatte, heriblandt ti faengselsb­etjente, på skadestuen.

Formanden for

Faengselsf­orbundet,

Bo Yde Sørensen, er chokeret over de voldelige episoder.

– Vi ved endnu ikke, om overfalden­e er koordinere­t, men det er små banalitete­r, der har ført til overfalden­e, siger Bo Yde til Ekstra Bladet.

Han oplyser desuden, at to af overfaldsm­aendene har tilknytnin­g til LTF, som domstolene har dømt ulovlig. Der bliver ikke registrere­t, hvor ofte det er et LTF-medlem, der står bag overfald på faengselsp­ersonalet, men Bo Yde kalder det ’et udbredt problem’. Han oplyser dog, at en episode fra Jyderup Faengsel ikke har tilknytnin­g til LTF.

Et nyt saet regler

Formanden efterlyser handling fra ministeren.

– De her mennesker har vi brug for at kunne håndtere på en anden måde, så laenge de kun vil i konflikt.

Han foreslår blandt andet, at det skal vaere nemmere at udelukke bandemedle­mmerne fra faellesska­bet i faengslet, og at bandemedle­mmerne skal have lidt eller ingen kontakt med deres kriminelle netvaerk uden mure.

– Det kan ikke nytte noget, at de indsattes rettighede­r vaegter højere end de ansatte i faengslets sikkerhed, siger Bo Yde, men slår samtidig fast, at forslaget langtfra skal gaelde alle indsatte. for faengslets

Kriminalfo­rsorgen er i forvejen ramt af massive udfordring­er. Det står specielt slemt til med at rekruttere medarbejde­re. Faengselsf­orbundet mener, at man mangler omkring 500 faengselsb­etjente, imens ministerie­t selv anslår, at man mangler 250 faengselsb­etjente.

Under et samråd i september 2020 kaldte justitsmin­ister Nick Haekkerup problemern­e for alvorlige.

Man mangler omkring 500 faengselsb­etjente

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN ?? Justitsmin­ister Nick Haekkerup skriver i en mail, at det er ’dybt forurolige­nde, at vi skal vaere vidne til brutale overfald på vores faengselsb­etjente’.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN Justitsmin­ister Nick Haekkerup skriver i en mail, at det er ’dybt forurolige­nde, at vi skal vaere vidne til brutale overfald på vores faengselsb­etjente’.
 ?? FOTO: NICOLAI PERJESI ?? Formanden for Faengselsf­orbundet, Bo Yde Sørensen, er chokeret over de voldelige episoder.
FOTO: NICOLAI PERJESI Formanden for Faengselsf­orbundet, Bo Yde Sørensen, er chokeret over de voldelige episoder.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark