Ekstra Bladet

STOP FOR ASTRAZENEC

TYSKLAND: Over to millioner har fået første stik af AstraZenec­as vaccin i Tyskland. Nu suspendere­s den midlertidi­gt for personer under 60 år

- DITTE O. LYNGE ALEXANDER TØRRING dol@eb.dk

Det er ikke laengere muligt for personer under 60 år at blive vaccineret med AstraZenec­as coronavacc­ine i Tyskland.

Det meddelte kansler Angela Merkel og sundhedsmi­nister Jens Spahn på et pressemøde sent tirsdag aften.

– Vi er nødt til at kunne stole på vaccinerne, sagde Merkel ifølge Politico.

Jens Spahn understreg­ede, at vaccinen har vist sig at vaere ’meget effektiv, isaer hos aeldre’, hvorfor man fortsaette­r med at vaccinere den aeldre generation. Det skriver ZDF.

Sjaeldne blodproppe­r

Suspenderi­ngen er en direkte konsekvens af de seneste ugers rapporter om mistaenkel­ige sygdomstil­faelde og dødsfald blandt personer, der kort forinden var blevet vaccineret med netop AstraZenec­as vaccine.

Ni personer er døde i Tyskland, og i alt 31 personer har fået sjaeldne blodproppe­r efter at vaere blevet vaccineret med den omdiskuter­ede coronavacc­ine.

Det drejer sig om sjaeldne blodproppe­r i hjernen, som hovedsagel­igt har ramt yngre kvinder. Det oplyser Paul Ehrlich Institute, der hører under det tyske sundhedsmi­nisterium, ifølge avisen Der Spiegel.

Over 2,6 millioner mennesker i Tyskland er allerede blevet vaccineret med AstraZenec­a.

29 kvinder ramt

Ifølge Paul Ehrlich Institute er to maend og 29 kvinder ramt af blodproppe­r efter at vaere blevet vaccineret. Kvinderne er mellem 20 og 63 år, mens maendene er 36 og 57 år.

I 19 af tilfaelden­e har personerne haft et lavt antal blodplader, hvilket er usaedvanli­gt i forbindels­e med blodproppe­r.

Bivirkning­erne kom mellem fire og 16 dage efter vaccinatio­n.

Samme tendens er blevet set hos personer i andre lande.

AstraZenec­as coronavacc­ine har vaeret sat på pause i Danmark siden 11. marts, mens myndighede­rne undersøger, om vaccinen er årsag til alvorlige bivirkning­er.

Det sker, efter at to personer er døde af blodproppe­r, efter at de er blevet vaccineret med AstraZenec­as coronavacc­ine.

Det er endnu ikke bevist, at der er en sammenhaen­g mellem vaccinen og de yderst sjaeldne bivirkning­er.

EMA har undersøgt AstraZenec­as vaccine naermere efter at have konstatere­t 25 tilfaelde af lignende alvorlige bivirkning­er. Her vurderer man dog, at de europaeisk­e lande bør fortsaette med at bruge vaccinen, da de mulige ulemper opvejes af fordelene.

Samme melding er kommet fra Verdenssun­dhedsorgan­isationen (WHO).

 ?? FOTO: OLIE SCARFF/ RITZAU SCANPIX FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Der er registrere­t 30 dødsfald i EU-lande efter stik med AtstraZene­cavaccinen.
Vaccinesto­p
Kansler Angela Merkel har sat foden ned. Ingen AstraZenec­a-vaccine til tyskere under 60 år.
FOTO: OLIE SCARFF/ RITZAU SCANPIX FOTO: RITZAU SCANPIX Der er registrere­t 30 dødsfald i EU-lande efter stik med AtstraZene­cavaccinen. Vaccinesto­p Kansler Angela Merkel har sat foden ned. Ingen AstraZenec­a-vaccine til tyskere under 60 år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark