Ekstra Bladet

Internt notat viser dyb bekymring

-

Både Sundhedsst­yrelsen og Laegemidde­lstyrelsen kalder internt situatione­n omkring AstraZenec­as coronavacc­ine for ’yderst bekymrende’ efter tre-fire indberetni­nger om mulige, alvorlige bivirkning­er.

Det viser et notat, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Notatet er udarbejdet af Laegemidde­lstyrelsen med input fra Sundhedsst­yrelsen.

Det blev sendt videre til Sundhedsmi­nisteriet 10. marts – altså dagen før Sundhedsst­yrelsen besluttede at saette brugen af AstraZenec­as vaccine på pause. En pause, der siden er blevet april.

Begge styrelser har ellers offentligt kaldt AstraZenec­as coronavacc­ine for ’sikker og effektiv’ set fra et laegemidde­lfagligt perspektiv.

Styrelsern­e har desuden givet udtryk for, at vaccinen mest af alt er blevet sat på pause ud fra et ekstremt forsigtigh­edsprincip.

Men ifølge Berlingske tegner det interne notat et billede af to styrelser, der er mere bekymrede end som så på de indre linjer.

– At der er set disse alvorlige/fatale bivirkning­er hos ellers overvejend­e raske personer, som ikke forlaenget til 19. umiddelbar­t er i den højeste risikogrup­pe for i øvrigt at få svaer covid-19, er yderst bekymrende, lyder det blandt andet i notatet.

Enhedschef i Sundhedsst­yrelsen Bolette Søborg siger, at beslutning­en om at saette vaccinen på pause midt i en pandemi viser, at styrelsern­e tager situatione­n alvorligt.

– Man kan ikke tåle, at nogen under 50 år dør af vacciner, for det er ikke dem, der dør af covid-19. Der har kun vaeret meget få tilfaelde af folk, der er døde med covid-19, og som var under 50 år, siger hun blandt andet til avisen.

Ritzau

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark