Ekstra Bladet

TRE ÅR UDENKØNSOR­GAN

Ung transperso­n er godkendt til penisopera­tion, men tør ikke lade sig operere på Rigshospit­alet

- HELLE FUUSAGER MAGNUS MIO Jeg kan ikke gå i byen og score. Jeg kan ikke have et sexliv hf@eb.dk‚ mio@eb.dk

Rigshospit­alet hjemtog i 2017 kønsskifte­operatione­r i form af såkaldte falloplast­ikker – altså konstrukti­on af penis.

Men flere transmaend fortaeller om urimelige og kritisable forhold i forbindels­e med operatione­rne.

Én af dem, 54-årige Simon Gjerløv, har tidligere i Ekstra Bladet fortalt om de fejl og komplikati­oner, han har oplevet i forbindels­e med, at han skulle have lavet sin penis på Riget.

Simon Gjerløv venter lige nu på sin 21. operation og har oplevet blandt andet kronisk rejsning og en spraengt penis undervejs i behandling­en. Hans mareridts-forløb skraemmer blandt andre en ung transmand fra Fyn, som er godkendt til en falloplast­ik.

Famler i blinde

– For mig at se famler Rigshospit­alet i blinde. Og det skal man ikke gøre med den her type kirurgi. Det kan gå rigtig galt, fortaeller den unge transmand til Ekstra Bladet.

Manden står frem anonymt, da han tidligere har oplevet overfald og dødstrusle­r grundet sin kønsidenti­tet.

I 2018 blev den unge fynbo godkendt til nedre kirurgi og fik i den forbindels­e fjernet sine indre kønsorgane­r og sin vagina. Siden

Ekstra

Bladet

22. marts.

er behandling­en gået i stå, og han har derfor i naesten tre år måttet leve uden et kønsorgan.

– Jeg kan ikke gå i byen og score. Jeg kan ikke have et sexliv. Jeg kan ikke gå i svømmehall­en, fortaeller han og fortsaette­r:

– Rent følelsesma­essigt vil en penis betyde, at jeg kan leve et mere helt liv.

Ingen rettighede­r

Den anonyme fynbo tør ikke lade sig operere på Rigshospit­alet, og derfor har han stadig ikke fået lavet den penis, som han er blevet godkendt til.

– Hvis man laegger sig under kniven, kraever det tillid til kirurgen og systemet. Og det er bekymrende for mig, som kender til, hvordan de gør det andre steder, forklarer han.

Men modviljen mod Rigshospit­alet betyder også, at han nu sidder fast i systemet. Transkønne­de er nemlig undtaget de rettighede­r, som normalt gaelder for patienter – f.eks. retten til frit sygehusval­g og behandling­sgaranti. Derfor har han ingen andre steder at gå hen.

– Lige nu føler jeg, at valget står mellem at lade den danske kirurg skamfere mig eller slet ikke at vaere her.

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Desperat
– Rent følelsesma­essigt vil en penis betyde, at jeg kan leve et mere helt liv, siger den unge mand, som i årevis har kaempet for at få lavet den penis, han er godkendt til at få.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Desperat – Rent følelsesma­essigt vil en penis betyde, at jeg kan leve et mere helt liv, siger den unge mand, som i årevis har kaempet for at få lavet den penis, han er godkendt til at få.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark