Ekstra Bladet

Det er jo bare et hudrør mellem benene

-

Ud over at vaere nervøs for kvaliteten er den unge fynbo kritisk over for en dansk operation, fordi Rigshospit­alet har fjernet elementer i behandling­en, som betyder, at man ved en dansk falloplast­ik vil ende med et ganske andet resultat end det, de laver mange andre steder i verden.

Selvom det står i vejledning­en som en del af behandling­stilbuddet, har Rigshospit­alet for nylig fjernet det, der kaldes urinrørsfo­rlaengelse, som betyder, at urinrøret føres gennem penis, så patientern­e kan tisse ud af den. Uden en urinrørsfo­rlaengelse skal transmaend med en falloplast­ik tisse ud af deres tidligere kønsorgan, hvilket også betyder, at den konstruere­de pung skal deles i to, så der kan tisses ud igennem den.

– Den kirurgi, jeg kan få i Danmark, er, at jeg kan få flyttet noget hud fra enten armen eller låret, som er foldet, så det ligner en penis. Jeg vil ikke kunne bruge den til at tisse med. Jeg vil formentlig ikke kunne bruge den til at have sex med. Basalt set er det bare et hudrør, fortaeller den unge fynbo.

Ultimativ magt

Hans ønske er derfor at blive sendt til Gent i Belgien for at blive opereret. Her ligger en klinik, der i årevis har udført indgrebet, og som danske patienter blev sendt til, før Sundhedsst­yrelsen hjemtog operatione­rne i 2017. Men den danske kirurg og klinikchef på Rigshospit­alet naegter at henvise ham. Det fremgår af lydoptagel­ser og skriftlig dokumentat­ion, som Ekstra Bladet har set.

– Klinikchef­en har den ultimative magt over resten af mit liv. Han bestemmer, om jeg kan få en henvisning til behandling i udlandet, hvilket han nu har naegtet i tre år. Og hvis jeg overgiver mig og siger ja til en dansk operation, så har han allerede advaret mig om, at han kan – og formentlig vil – naegte at operere mig, fordi jeg har givet udtryk for manglende tillid til ham.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark