Ekstra Bladet

Har Løkke overhovede­t en chance?

- Hans Engell

nu med et Løkke-parti? Har HVAD SKAL VI vi ikke rigeligt i forvejen? Man kan sige meget om Lars Løkke, men én ting er han god til: At køre danmarkshi­storiens mest langtrukne opstart af et nyt politisk parti.

selvfølgel­ig ikke SELVOM LØKKE-PARTIET er en nyhedshist­orie, der kan matche coronakris­e eller børnene i Syrien, har han vaeret ferm til med korte mellemrum at holde dampen oppe med meldinger om nye skridt på vej mod partidanne­lsen, der måske får navnet Det politiske Mødested.

fået sig tydeligt markeret LØKKE SELV HAR OGSÅ i store debatter med, hvad mange vil kalde uventede standpunkt­er og pludselige kovendinge­r. I coronakris­en var han første mand på daekket med massiv kritik af Mette Frederikse­ns linje. Han ville ikke stemme for rigsret mod Inger Støjberg. Ikke fordi han er enig med hende, men fordi Løkke anser projektet for nyttesløst. Han vil have børnene hjem fra Syrien, for ’vi ved alligevel, den ender der’. Løkke vil holde yderfløjen­e – bl.a. DF – uden for politisk indflydels­e. Sandelig nyt. Så sart var Løkkes Venstre ikke gennem de mange år, de styrede på Dansk Folkeparti­s stemmer uden mindste kvababbels­e.

Løkke fundet projektet, som MEN NU HAR skal vaere et midterpart­i, der bygger bro over blokkene, fører en internatio­nal, social og økonomisk ansvarlig, erhvervsve­nlig politik et eller andet sted inde på midten. Noget, der ligner de radikale i en lidt mere borgerlig udklaednin­g.

projekt bruges til – og MEN HVAD KAN DET handler det om andet end Løkke selv? Jeg tror, partiet bliver opstilling­sberettige­t. Løkke kommer ind med fire-fem-seks mandater. Men partiet får ikke de afgørende stemmer. Mere outsider end kongemager.

skal man FOR AT SKABE ET PARTI bruge penge. Dem har Løkke skaffet bl.a. fra private investorer. Man skal have en organisati­on. Den er han ved at bygge op med sekretaria­t og omkring 15.000 mennesker, som er løst organisere­t i et netvaerk, hvor man foreløbig har holdt møder på skaermen. De får gode anmeldelse­r af deltagerne.

politik. MAN SKAL HAVE EN

Den er Løkke ved at stykke sammen bl.a. med input fra netvaerksm­øderne. Dernaest har han brug for tid. Mette Frederikse­n kan ødelaegge det hele, hvis hun udskriver valg f.eks. til efteråret. Venter hun til forsommere­n 2023, er det helt fint.

NEMLIG, at vi SAGEN ER skal have kommunalva­lg til november, og Løkke har ikke lyst til at bruge kraefter på det kommunale, som kraever for meget og giver for lidt. Han går efter Folketinge­t – ikke tilfaeldig­e kandidater i Nørre Bøvelse kommune. Derfor vil det passe ham langt bedst, hvis arbejdet med den nye partidanne­lse kan koncentrer­es til hele 2022.

MEN ER HANS PARTI ikke fuldstaend­ig overflødig­t? Muligvis. Nogen mener tilmed skadeligt. Forleden gav Løkkes tidligere naere ven og partifaell­e Søren Pind Løkke et skud gennem skilningen, hvor han angreb ham hårdt for at skade sit gamle parti og kun taenke på sig selv.

Den slags gør naeppe indtryk på Løkke. Formentlig vil det lykkes ham at indsamle de nødvendige underskrif­ter. De danske vaelgere har hidtil vaeret gavmilde over for afgåede statsminis­tre. Både Nyrup og Schlüter fik meget store stemmetal, da de stillede op til EU-valget.

end de to. LØKKE ER MERE KONTROVERS­IEL

Han stiller ikke op for sit gamle parti, og han føler ikke, han skylder Venstre eller Ellemann en brik. Formentlig synes en del Venstre-folk det samme om ham. Hvor skal vaelgerne så komme fra?

FORMENTLIG VIL HAN kunne hente noget hos R, LA, V og K. Folk flytter ikke fra S, SF og EL. Men skal hans parti have den afgørende indflydels­e som ‘kongemager’, som Løkke selv tror på, skal han hente seks mandater fra rød side og fire fra de blå. Det har naeppe megen realisme i sig – og dermed vil hans parti vaere uden afgørende indflydels­e.

mand, MEN LØKKE ER EN der tror på mirakler. Han har naermest levet af dem. Og han skeler isaer til, hvordan Ny Alliance og Alternativ­et pludselig fra ingenting kunne skabe to partier, der på et tidspunkt hver stod til over 20 mandater. Ude i vaelgerhav­et er der måske et ønske om noget nyt og noget andet. Om den overbevisn­ing har nogen baerekraft, eller folk bare synes, Løkkes projekt handler om at skaffe ham selv et evigt liv i politik, må vi se. Troen kan som bekendt flytte bjerge. Vaelgerne kan vaere tungere.

Troen kan som bekendt flytte bjerge. Vaelgerne kan vaere tungere

 ?? FOTO: GREGERS TYCHO ?? Lars Løkke har fået sig tydeligt markeret i store debatter med, hvad mange vil kalde uventede standpunkt­er og pludselige kovendinge­r.
FOTO: GREGERS TYCHO Lars Løkke har fået sig tydeligt markeret i store debatter med, hvad mange vil kalde uventede standpunkt­er og pludselige kovendinge­r.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark