Ekstra Bladet

Dommer: Apple lod kunderne i stikken

RETSSAGER: Dårlige keyboards, svage batterier og fejl i skaerme slider på Apples image

- HEINE JØRGENSEN heine@eb.dk

Hvad gør Apple, hvis firmaets topledelse godt ved, at der er risiko for, at et nyt og dyrt produkt fejler?

Traekker det tilbage og sikrer, at fejlen er rettet, når kunderne nu betaler så meget for udstyret, som de gør?

Eller lukker øjnene for at beskytte sig selv og sin bundlinje, selvom man med den manøvre reelt ofrer de kunder, der de kommende uger og måneder risikerer at haenge på et fejlbefaen­gt produkt, som de nu skal slås med Apple for at få repareret?

Ifølge en frisk afgørelse fra en amerikansk domstol har techgigant­en valgt at gøre det sidste i sagen om fejlramte displays, som Apple lancerede i 2016.

Skiftet i hemmelighe­d

Dengang blev flere versioner af MacBook Pro sendt på markedet med et kabel, der viste sig at vaere både for kort og alt for udsat, når man åbnede og lukkede sin baerbare.

Det betød, at talrige kunder oplevede fejl på skaermen, når kablet blev skadet.

Der skulle dog gå flere år, før Apple delvist erkendte, at de havde bygget et fejlramt produkt. Først blev der i hemmelighe­d sat et laengere og bedre kabel i nye versioner af computerne. Men først efter flere end 15.000 kunder havde klaget deres nød, og pressen tog sagen op, acceptered­e firmaet at reparere de ramte maskiner gratis.

Vidste det godt

Ifølge kendelsen fra den californis­ke dommer Edward J. Davila vidste ledelsen imidlertid godt, at de sendte computere på gaden, som havde den indbyggede fejl.

Både fordi firmaet selv havde testet produktern­e, inden de kom ud. Men også fordi kunderne i stort antal klagede, uden at det fik Apple til at aendre kurs.

Sagen er langt fra enkeltståe­nde. Således kører der lige nu en større sag mod Apple for i samme periode at have udstyret sine dyre, baerbare computere med et alt for tyndt og svagt keyboard. Igen var firmaets reaktion ifølge en anden retssag at vende ryggen til problemet, indtil klagerne var så massive, at man ikke kunne undslå sig laengere.

Du får ingenting

I dag er keyboardet, der ellers blev hyldet af Apples enorme pr-maskine som det bedste nogensinde, vaek. I stedet bruges nu samme type af keyboards, som firmaet brugte, før man introducer­ede det tyndere keyboard, kunderne i årevis fik problemer med.

Herhjemme er Applekunde­r

også blevet svigtet, men har ingen udsigt til de erstatning­er, som amerikansk­e kunder modtager.

Det betød, at talrige kunder pludselig oplevede fejl

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Apples Tim Cook og hans advokater har fået deres sag for i flere amerikansk­e retssager, hvor dommerne giver kunderne ret i, at firmaet godt vidste, at dyre, baerbare computere var leveret med flere fejl.
FOTO: RITZAU SCANPIX Apples Tim Cook og hans advokater har fået deres sag for i flere amerikansk­e retssager, hvor dommerne giver kunderne ret i, at firmaet godt vidste, at dyre, baerbare computere var leveret med flere fejl.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark