Ekstra Bladet

FARVEL TIL HELLVEDE PÅ JORD

JYSK TEENAGER SLAP UD AF AL-HOL-LEJREN: Som det første danske bar rn blev han hentet tilbage til Danmark i 2019. Nu fortaeller drengen sin historie

- NAGIEB KHAJA JEPPE FINDALEN THOMAS FOGHT MAGNUS MIO Hans foraeldre gav ham aldrig nogen forklaring på, hvorfor de skulle bo i kalifatet jf@eb.dk, tf@eb.dk; mio@eb.dk

Ibrahim knuger tøjbylten ind til sig, mens han forsøger at holde balancen bag på motorcykle­n. Hans stedfar kører i høj fart for at undgå at blive ramt af bomberne, der brager ned i ruinerne omkring dem.

Han sidder med sin treårige lillebrors livløse krop svøbt i sine arme. De leder nu efter et hul i jorden, hvor de kan begrave ham.

13-årige Ibrahim oplever Islamisk Stats fald indefra, som er et inferno af bomber og missiler.

Kontrasten til den trygge barndom i Danmark kan ikke blive større end der bag på motorcykle­n med sin døde lillebror i armene.

Ibrahim var blot ni år, da hans foraeldre tog ham med på det, han troede var en uges charterfer­ie til Tyrkiet, men som endte med at vaere fire år hos Islamisk Stat.

I dag er Ibrahim fyldt 15 år og bor i Danmark hos sine bedstefora­eldre. Han sidder i kørestol, fordi han er lam i begge ben, efter han blev skudt i ryggen under flugten fra Baghouz i Syrien, hvor Islamisk Stat blevet drevet vaek fra i marts 2019.

Da Ibrahim blev hentet til Danmark 23. juni 2019 fra al-Hol-lejren i Syrien, var det som det første danske barn. Ibrahim er dansk statsborge­r, og hans mor har stadig sit danske pas. Sammen med hans syv mindre søskende sidder hun indespaerr­et i fangelejre­ns berygtede anneks og lever et liv i frygt, sygdom og afmagt.

Afsavnet og frustratio­nerne sidder dybt i Ibrahim, fortaeller han:

– Hvis jeg ikke var kommet til Danmark, havde jeg måske ikke overlevet. Men skal et barn komme i kritisk tilstand, før det kan komme tilbage? Hvorfor ikke tage dem tilbage, før de får traumer?

Ekstra Bladet har besøgt Ibrahim og hans danske familie i den by i Jylland, hvor de bor. Ibrahim har valgt at fortaelle sin historie under betingelse af anonymitet, da han er bange for konsekvens­erne ved at stå frem. Ibrahim er derfor ikke hans rigtige navn. Ekstra Bladet er bekendt med hans fulde identitet.

Fra 3. klasse til IS

Ibrahim blev født i 2005 i en mellemstor dansk by. Hans liv var på alle måder normalt. Han gik i børnehave, siden i folkeskole og havde jaevnligt legekammer­ater på besøg.

– Jeg gik i 3. klasse, da vi rejste. Jeg kan godt huske mine venner fra dengang, men jeg har ikke kontakt med dem nu, fortaeller Ibrahim.

I Danmark arbejdede Ibrahims mor som paedagog og faren som vvs’er.

I 2014 skulle familien på ferie til Tyrkiet. Eller det var det, hans foraeldre fortalte ham. Det var også det, som resten af familien og familiens venner fik at vide. Men efter nogle dage i Istanbul i Tyrkiet var ferien ikke slut. De skulle videre, husker Ibrahim.

Deres foraeldre tog dem med på en køretur, og efter tre kilometer til fods, stod de pludselig i Syrien.

– Først var det virkelig svaert for mig at rejse. Jeg graed meget. Så vaennede jeg mig til det efter et par dage.

Hans foraeldre gav ham aldrig nogen forklaring på, hvorfor de skulle bo i kalifatet. Han spurgte heller ikke. Han husker til gengaeld, hvordan han langsomt blev sluset ind i hverdagen i Islamisk Stat.

– I starten var det ret maerkeligt og anderledes. Først skulle jeg bare vaere hjemme hele tiden. Jeg havde ikke skole eller venner eller andet. Jeg kunne ikke sproget. Det tog mig virkelig lang tid at falde til, fortaeller han.

Laes også lederen på bagsiden.

 ?? PRIVATFOTO ?? ’Raedselsfe­rie’
Niårige Ibrahim troede blot, han skulle på ferie i Tyrkiet, men endte med at tilbringe fire år hos Islamisk Stat og i al-Hol-lejren.
PRIVATFOTO ’Raedselsfe­rie’ Niårige Ibrahim troede blot, han skulle på ferie i Tyrkiet, men endte med at tilbringe fire år hos Islamisk Stat og i al-Hol-lejren.
 ?? PRIVATFOTO ?? Ibrahim gik i en almindelig dansk folkeskole frem til 3. klasse. Hans mor arbejdede som paedagog, og hans far var VVS’er. I 2014 tog de til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat.
PRIVATFOTO Ibrahim gik i en almindelig dansk folkeskole frem til 3. klasse. Hans mor arbejdede som paedagog, og hans far var VVS’er. I 2014 tog de til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark