Ekstra Bladet

Skuddet i Memphis slukkede drømmen

- LARS BACH Kilder: History.com, Wikipedia.org, Zur.Nieden.de, Detnyforla­g.dk, Americanrh­etoric.com

På det irske band U2’s album ’The Unforgetta­ble Fire’ fra 1984 finder vi nummeret ’Pride (In The Name Of Love)’.

Sangens tredje vers går som følger (i redaktione­ns oversaette­lse): ’Tidlig morgen, 4. april, skud runger mod Memphis’ himmel. Endelig fri, de tog dit liv. De kunne ikke tage din stolthed.’

Sangen er en hyldest til USA’s vigtigste forkaemper for borgerrett­igheder og ligestilli­ng blandt racerne siden praesident Lincoln og manden, som onsdag 28. august 1963 med en messende stemme sagde de berømte ord i ’I have a dream’-talen til mere end 200.000 mennesker foran Lincoln Memorial i Washington D.C. (her i Merete Wendler og Sten Høgels oversaette­lse):

’Når vi lader det genlyde af frihed, når vi lader det genlyde fra hver landsby og hver flaekke, fra hver stat og hver storby, så vil vi kunne fremskynde den dag, hvor alle Guds børn, sorte og hvide, jøder og hedninge, protestant­er og katolikker, vil kunne tage hinanden i haenderne og synge med ordene fra den gamle negro-spiritual: ”Endelig frie! Endelig frie! Gud vaere lovet, vi er endelig frie!’

Det handler naturligvi­s om Martin Luther King Jr.

Det handler desvaerre også om, at det i dag er praecis 53 år siden –

torsdag 4. april – at han blev myrdet. 1968

Skudt ned med kold blod på svalegange­n uden for sit vaerelse på Lorraine Motel i Memphis, Tennessee.

Snigskytte­n

Martin Luther King var i byen for at støtte en strejke blandt byens sorte renovation­sarbejdere og var på vej til en middag.

Klokken 18.01 blev King ramt af en kugle. Den traengte gennem hans højre kind, knuste kaeben, gik derefter gennem rygsøjlen og standsede i skulderen. King blev kørt til St. Joseph’s Hospital, hvor han blev erklaeret død klokken 19.05. Han blev 39 år.

I tiden op til mordet havde Martin Luther King i stigende grad vaeret bekymret for den enorme økonomiske ulighed i USA, og i marts 1968 tog han til Memphis for at støtte byens sorte renovation­sarbejdere.

Det skete blandt andet gennem en protestmar­sch ledet af King, men den endte i optøjer og en sort teenagers død.

3. april var King tilbage i Memphis. Her holdt han i en lokal kirke sin sidste praediken, hvor han blandt andet sagde (i redaktione­ns oversaette­lse):

Titusnder fulgte kisten

’Vi har nogle svaere dage i vente. Men det betyder ikke alverden for mig nu, for jeg har vaeret på bjerget ... Herren lod mig gå op på bjerget. Og jeg har set det forjaetted­e land. Jeg kommer muligvis ikke dertil. Men I skal vide her i aften, at vi som folk kommer til det forjaetted­e land!’

Mindre end 24 timer senere blev han draebt.

Martin Luther King Jr. blev stedt til hvile i Atlanta, Georgia. Titusinder af mennesker var på gaden for at hylde ham, da hans

kiste kørte gennem byen på en ladvogn trukket af to muldyr.

 ?? FOTO: AP ?? Martin Luther King på svalegange­n foran sit vaerelse på Lorraine Motel i Memphis. Billedet er taget dagen før King bliver skudt og draebt på praecis samme sted. På billedet ses (fra venstre) Hosea Williams, Jesse Jackson, Martin Luther King og endelig Ralph Abernathy.
FOTO: AP Martin Luther King på svalegange­n foran sit vaerelse på Lorraine Motel i Memphis. Billedet er taget dagen før King bliver skudt og draebt på praecis samme sted. På billedet ses (fra venstre) Hosea Williams, Jesse Jackson, Martin Luther King og endelig Ralph Abernathy.
 ?? FOTO: AP ?? Martin Luther King umiddelbar­t efter, han har holdt ’I have a dream’-talen i august 1963.
FOTO: AP Martin Luther King umiddelbar­t efter, han har holdt ’I have a dream’-talen i august 1963.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark