Ekstra Bladet

MINEN DER SPLITTER GRØNLAENDE­RNE

RIGDOM ELLER FORURENING: Grønlaende­rne skal til valg 6. april, og saerligt spørgsmåle­t om et mineprojek­t i Kvanefjeld­et er brandvarmt

- LAURA BONVANG Kvanefjeld kan ikke finansiere Grønlands løsrivelse alene lb@eb.dk

Et saerligt spørgsmål om potentiell­e rigdomme – og forurening – deler vandene blandt de grønlandsk­e borgere og politikere, når de går til ekstraordi­naert valg 6. april.

I den sydgrønlan­dske by Narsaq ligger fjeldet, der er centrum for stor debat, og som siges at kunne vaere Grønlands vej til løsrivelse fra Danmark.

Navnet er Kvanefjeld, og potentiale­t er stort.

Men hvorfor vil man overhovede­t lave et mineprojek­t i Sydgrønlan­d?

Kvanefjeld indeholder store maengder af sjaeldne jordarter, som er meget eftertragt­ede.

De bruges blandt andet til fremstilli­ng af elbiler og vindmøller, men også til meget elektronik – for eksempel til computere og smartphone­s.

Men Kvanefjeld indeholder også uran – og det radioaktiv­e stof kan man ikke undgå at få med op, når man udvinder jordartern­e.

Derfor frygter en del af befolkning­en for miljø- og sundhedsri­sici.

Groft skitseret kan man ifølge Rasmus Leander

Nielsen, adjunkt på Institut for Samfund, Økonomi og Journalist­ik på Grønlands Universite­t, dele befolkning­en i to, når det angår Kvanefjeld.

De, der taenker på den økonomiske gevinst og de, der frygter for miljøet.

– Det kan skabe vaekst i en lille grønlandsk by med 1300 mennesker, hvor der ikke er saerlig mange fremtidsmu­ligheder, og hvorfra mange af de unge flytter – og hvor det er svaert at få nye ting op at køre, siger han om de økonomiske fordele.

Australier­e bag

– Og så har man så argumentet med, at det vil smadre byen, og at man bliver nødt til at flytte derfra. Det er virkelig et stort spørgsmål, og det er noget, der har splittet befolkning­en i Sydgrønlan­d, og også mange her i Nuuk har en holdning om sagerne, så det er noget, der deler Grønland godt og grundigt og har gjort det i årevis.

Det australske selskab Greenland Minerals ønsker at udnytte potentiale­t i Kvanefjeld, og i taet på 14 år har selskabet arbejdet på at forberede og undersøge fjeldet, og dette valg kommer til at vaere afgørende for, hvorvidt Greenland Minerals kan påbegynde mineprojek­tet inden for den naermeste fremtid.

– Valget kommer ikke én gang for alle til at afgøre, om projektet bliver til noget, men det er meget klart, at hvis IA vinder regeringsm­agten, så vil de trykke på pauseknapp­en, og så bliver det først den dag, der er et andet politisk flertal, at der ligesom vil komme skub i det igen, fortaeller adjunkt Rasmus Leander Nielsen.

Vejen til løsrivelse?

Inuit Ataqatigii­t (IA) er det største opposition­sparti, og det står ifølge seneste meningsmål­inger til at få noget af et valg – og faktisk til at vaelte Siumut af pinden. Og IA er imod mineprojek­tet på Kvanefjeld.

Nogle ser udnyttelse­n af Kvanefjeld­ets sjaeldne jord

arter som vejen til at sikre Grønland selvstaend­ighed, fordi det vil vaere en stor økonomisk gevinst for selvstyret at lade det australske selskab udvinde de sjaeldne jordarter.

Andre vaegter at undgå udenlandsk indblandin­g og dermed lade en eventuel løsrivelse fra Danmark vente på sig.

Greenland Minerals estimerer, at der hvert år i 37 år vil lande 1,5 milliarder kroner i den grønlandsk­e landskasse.

Dog understreg­er Rasmus Leander Nielsen, at mineprojek­tet ved Kvanefjeld ikke kan finansiere Grønlands løsrivelse fra Danmark alene.

– Der blev lavet nogle ret grundige undersøgel­ser for små ti år siden, som peger på, at Grønland naermest skal have 20-30 større mineprojek­ter på samme tid, før man kan tage bloktilsku­ddet fra Danmark ud af ligningen, fortaeller han.

– Så det er jo et startsted for at få defineret Grønland som en større spiller, som en minenation, men det er ikke noget med, at hvis man åbner Kvanefjeld­et, så kan man løsrive sig på tirsdag.

 ?? FOTO: JOACHIM ADRIAN/RITZAU SCANPIX ?? Indeholder uran
Billedet her er fra en guldmine i fjeldet i byen Nalunaq. Hvis man begynder at hente jordrester op, vil radioaktiv stråling følge med.
FOTO: JOACHIM ADRIAN/RITZAU SCANPIX Indeholder uran Billedet her er fra en guldmine i fjeldet i byen Nalunaq. Hvis man begynder at hente jordrester op, vil radioaktiv stråling følge med.
 ??  ??
 ?? FOTO: GREENLAND MINERALS ?? Udsigt over Narsaq med Kvanefjeld i baggrunden.
FOTO: GREENLAND MINERALS Udsigt over Narsaq med Kvanefjeld i baggrunden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark