Ekstra Bladet

USIKRE LYNTEST

En opgørelse fra SSI viser, at kun omkring halvdelen af smittetilf­aelde opdages ved lyntest

- LAURA BONVANG lb@eb.dk

Det har hele tiden vaeret kendt, at antigen-test – ofte kaldet lyntest – ikke er lige så følsom og dermed praecis som PCR-testen.

Nu viser en ny undersøgel­se fra Statens Serum Institut (SSI), at 47 procent af dem, der testes positiv for coronaviru­s i en PCR-test, får et negativt svar ved lyntest.

I går skrev SSI, at man over syv uger har testet 117.670 borgere med både PCR-test og lyntest. Her blev 4098 personer testet positive ved PCR-test, imens kun 2159 af de samme personer blev testet positiv ved lyntest.

Det betyder, at 1910 personer fik et falsk negativt testsvar, selvom halspodnin­gen ellers påviste virus.

Antigen-test ret upraecis

’Vores undersøgel­se viser, at antigen-test er ret upraecise til at udpege en smittet person. Vi kan se, at 47 procent af alle dem, der reelt er smittede med corona, får et negativt svar efter en antigen-test. De er altså testet falsk negativ,’ siger Tyra Grove Krause, konstituer­et faglig direktør hos SSI, i en pressemedd­elelse.

Saerligt folk uden symptomer er svaere at fange i kviktest

Ifølge Tyra Grove Krause passer resultatet af undersøgel­sen godt med det, man ved fra andre undersøgel­ser – nemlig at saerligt folk uden symptomer er svaere at fange i kviktest.

Som en bred si

’Man kan se på antigen-testen som en meget bred si. Den fanger de mest smitsomme, men ikke alle dem, der potentielt kan smitte. Derfor betragter vi antigen-testen som et screenings­vaerktøj. Den er et ekstra redskab til at finde og nedkaempe virus.’

Først når PCR-testen viser et positivt testsvar, anses det som et ’bekraeftet tilfaelde’.

 ?? FOTO: LISELOTTE SABROE/RITZAU SCANPIX ?? Lyntesten – den i naesen – fanger de mest smitsomme, men ikke alle dem, der potentielt kan smitte.
FOTO: LISELOTTE SABROE/RITZAU SCANPIX Lyntesten – den i naesen – fanger de mest smitsomme, men ikke alle dem, der potentielt kan smitte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark