Ekstra Bladet

Han er ikke mig

- heine@eb.dk

Heine Jørgensen

Når forfattere­n til en ny dansk spaendings­roman – med en tidligere jaegersold­at som hovedperso­n – hedder Thomas Rathsack, kan det vaere svaert at finde ud af, hvor virkelighe­den slutter, og fiktionen begynder.

Men det er også meningen, selvom figuren Michael Plessner ifølge Rathsack bestemt ikke er en kopi af ham.

– Han er sammensat af min tidligere verden og har mange af de kvaliteter og egenskaber, som jeg forbinder med den. Jeg forsøger grundlaegg­ende at levere en underholde­nde historie

– Men Plessner er på ingen måde mit alter ego, siger Rathsack til □kstra Bladet.

Alligevel er det nemt at spotte virkelighe­dens jaegersold­at med ar på sjaelen mellem linjerne i det foreløbigt femte bind i serien.

– Han har da også en staerk retfaerdig­hedssans. Han bakker eller viger ikke, når han konfronter­es med en potentiel overmagt. Og så er han en flosset sjael, fordi han har oplevet grumme ting i krig, som jeg jo også har.

– På den måde kan man godt sige, at vi har et vist overlap.

– Hvad består sådan en profession­el problemknu­ser af?

– Han er et nuanceret menneske, der måske fremstår som en klassisk machomand, men der er mange flere facetter.

– Det har jeg også forsøgt at vise i den nye bog, hvor man oplever den triste og ensomme opvaekst, han havde. Og en far, der dør ganske tidligt.

– Han søger ind i en verden, han føler sig hjemme i, hvilket han ikke gjorde som barn, og i den familie, han voksede op i.

– Det ligner jo meget den verden, du selv er formet af?

– Ja, jeg har taget små dele fra mine 11 år i Jaegerkorp­set og stykket det samme. Jeg har formet Plessner som en god repraesent­ant for den verden, jeg kommer fra.

Og det er da ikke alene bogens karakterer, der har tråde til virkelighe­den. Det har plottet i Rathsacks bøger også.

– Denne gang handler det om en gammel russisk base, hvor atomubåden­e ruster op. Det samme gaelder et kemisk våben – og kobler man de to komponente­r sammen, kan de danne grundlag for en miljøkatas­trofe, der er ikke er set magen til tidligere.

– Og miljøet er ikke et irrelevant eller uvirkeligt emne, fordi vi har jo en klode, der ikke har det saerligt godt. Det pirker jeg til med bogen, hvor der også kommer et spaendings­element ind.

På samme måde er virkelighe­dens efterretni­ngstjenest­er og deres ageren et emne i bogen.

– Det sker jo i den virkelige verden, mens vi to sidder og taler sammen. Og jeg forsøger med bøgerne at tage udgangspun­kt i emner, som er vedkommend­e.

– Det er en grum verden derude. Og ja, virkelighe­den overstiger nogle gange fantasien.

Alligevel skal man ikke forvente sig store etiske eller politiske diskussion­er i Rathsacks bøger.

– Mit mål er grundlaegg­ende at levere en underholde­nde historie. Hvis folk investerer ti minutter i min bog, før de falder i søvn om aftenen, skal de altså ikke kede sig.

– Mine bøger skildrer problemløs­eren, der fikser tingene her og nu. Så må politikern­e og ideologier­ne klare resten. □llers kommer jeg bare til at sovse rundt i et plot, der ikke virker trovaerdig­t.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark