Ekstra Bladet

FLOTTE EFTERMAELE

Han var en middelmådi­g praesident, men har som ingen anden formået at gøre rollen som forhenvaer­ende til en succeshist­orie

- TIM PANDURO Kilder: History.com, nobelprize.org, nytimes.com, firstladie­s.org, apnews.com washington­post.com, cnn.com, whitehouse.gov, constituti­oncenter.org, cnn.com, cbsnews.com

❘januar var det 40 år siden, at demokraten Jimmy Carter måtte forlade Det Hvide Hus i Washington efter blot én periode i det ovale vaerelse. Og når man gør succeserne i Jimmy Carters tid som USA’s praesident op mod fiaskoerne, skal man have et meget lyst sind for at få positivern­e til at veje tungest.

Ud over nogle indenrigsp­olitiske sejre (...) er praesident Carters aftryk på historien begraenset

Nok var Carter fyldt med gode intentione­r, da han satte sig til rette i det ovale vaerelse i 1977, men ud over nogle indenrigsp­olitiske sejre, et vellykket arbejde for øget ligestilli­ng og en raekke omstruktur­eringer på energiområ­det er praesident Carters aftryk på historien begraenset.

❘saer oprettelse­n af diplomatis­ke forbindels­er med Kina, Camp David-aftalerne, der var et af de første delvist succesfuld­e forsøg på at skabe fred i Mellemøste­n, og nedrustnin­gsforhandl­inger med Sovjetunio­nen, kan fremhaeves.

Praestesty­ret

På negativsid­en ligger ting, han kun delvist var herre over: praestesty­rets overtagels­e af magten i ❘ran med de efterfølge­nde ydmygelser af USA gennem gidseltagn­inger på landets ambassade i Teheran, USSR’s invasion i Afghanista­n og en energikris­e med svaere økonomiske følger.

Det var ikke det store chok, at Carter måtte forlade Det Hvide Hus efter blot én praesident­periode.

❘følge Gallup mente blot en tredjedel af amerikaner­ne, at Carter havde gjort et godt job, og den karismatis­ke Ronald

Reagan sikrede sig da også hele 489 valgmaend mod Carters 49 ved valget i 1980.

Carter havner som regel på den nedre halvdel af listen, når eksperter rangordner USA’s ledere gennem tiden.

Men hvis tilsvarend­e lister blev lavet over ekspraesid­enter, ville Carter sandsynlig­vis kravle noget laengere op mod toppen.

The Carter Center

Da han havde sundet sig efter valgtaeven­e, stiftede han The Carter Center, der arbejder for menneskere­ttigheder, demokrati, sundhed og fattigdoms­bekaempels­e verden over.

❘ 2002 modtog han Nobels Fredspris for ’sine årtiers utraetteli­ge indsats for at finde fredelige løsninger på internatio­nale konflikter, for at fremme demokrati og menneskere­ttigheder og for at arbejde for økonomisk og social udvikling’, som det hed i begrundels­en.

Han har (...) givet held, motion og sin kones sunde madlavning aeren for sit lange liv

Selvom Carter for laengst havde rundet pensionsal­deren, fik det ham ikke til at traekke sig tilbage.

□n stribe alvorlige fald i 2019 og coronapand­emien har gjort, at den aldrende herre har holdt lav profil i den senere tid.

Han gav dog sin støtte til valget af Joe Biden som demokrater­nes praesident­kandidat i 2020, og siden sluttede han sig til de tre øvrige nulevende ekspraesid­enter Barack Obama, George W. Bush og Bill Clinton i deres opbakning til at modtage en vaccine mod Covid 19.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark