Ekstra Bladet

DYR BIL OG INTERN URO KAN KOSTE MAGTEN

Interne stridighed­er, møgsager og en vaeltet partileder skaber urolighede­r om det grønlandsk­e regeringsp­arti Siumut – og måske vil det koste dem regeringsm­agten

- LAURA BONVANG lb@eb.dk

Grønlaende­rne går til valg i morgen, og noget tyder på, at det kan ende med et noget anderledes resultat, end det plejer.

Det socialdemo­kratiske parti Siumut har siddet i regering siden 1979 med kun en enkelt undtagelse mellem 2009 og 2013.

Og noget tyder på, at partiets interne stridighed­er kan føre til, at der kommer nye boller på suppen – eller nyt parti i regeringen.

Opposition­s-fremgang

De to partier, der primaert kaemper om valgsejren, er det nuvaerende regeringsp­arti Siumut og opposition­spartiet Inuit Ataqatigii­t. Og opposition­spartiet står ifølge meningsmål­inger til noget af en fremgang.

Adjunkt på Institut for Samfund, Økonomi og Journalist­ik på Grønlands Universite­t Rasmus Leander Nielsen fortaeller, at Siumuts interne splittelse og uklare holdninger til et mineprojek­t ved Kvanefjeld kan vaere årsag til, at partiet er i tilbagegan­g ifølge seneste meningsmål­inger.

– Der har vaeret nogle møgsager, og der har vaeret nogle opslidende ting, hvor det har vaeret svaert for Siumut at regere. Man ved dybest set ikke, hvad man får, hvis man stemmer på Siumut: Om man får Erik Jensen, eller om man får Kim Kielsen som landsstyre­formand, og hvilken politik man reelt stemmer på.

– Min formodning er, uden vi rigtig har data på det, at både Kvanefjeld og de opslidende magtkampe i Siumut spiller ind i de foreløbige målinger. På et eller andet tidspunkt tror jeg, at vaelgerne er klar til at prøve noget nyt og håber på, at en ny regering vil kunne skabe et bedre liv for dem eller have nogle prioritete­r, der ligger taettere på deres kernevaerd­ier, siger han.

Uro og møgsager

I november blev Siumuts davaerende partiforma­nd Kim Kielsen vaeltet ved partiets landsmøde. Kielsen havde vaeret formand for partiet siden 2014, og udover at vaere partiforma­nd var han også landsstyre­formand. Indtil valget fortsaette­r han i sidstnaevn­te position.

Den nye mand i formandsst­olen blev Erik Jensen, som var den ene af to, der stillede op mod Kim Kielsen. Allerede i august 2019 kraevede syv medlemmer af partiet, at Kielsen skulle gå af – og Erik Jensen var en af dem. Og i november fik han altså sin vilje.

Kielsen blev kritiseret for ikke at følge Siumuts valgløfter og politik.

I september 2020 fik Kim Kielsen en kedelig sag på nakken, da det blev offentligg­jort, at hans biler fra november 2014 til 2019 har kostet det grønlandsk­e selvstyre 688.619 kroner. Det skrev det grønlandsk­e medie Sermitsiaq.

Ikke champagne endnu

Selvom meningsmål­ingerne viser en fremgang for opposition­spartiet IA, peger Rasmus Leander Nielsen på forbehold, der gør, at man ikke skal tage sejren på forskud.

– Der er mange interne ting, som gør, at vi godt kunne se en jordskreds­sejr, men hvis jeg var kampagnele­der for IA, så ville jeg ikke åbne champagnen endnu, siger han.

– Vi har set før, at partier er blevet målt for højt i den her type meningsmål­inger, så vi må også se på den, der snart kommer, og se om den vil vise samme tendens, som den vi har vist i vores seneste målinger.

 ?? FOTO: EMIL HELMS/RITZAU SCANPIX ?? I morgen skal Grønlands befolkning til valg.
FOTO: EMIL HELMS/RITZAU SCANPIX I morgen skal Grønlands befolkning til valg.
 ?? FOTO: LOUISE HERRCHE SERUP ?? Kim Kielsen, landsstyre­formand og tidligere partiforma­nd for Siumut.
FOTO: LOUISE HERRCHE SERUP Kim Kielsen, landsstyre­formand og tidligere partiforma­nd for Siumut.
 ?? FOTO: JENS KARLSEN/RITZAU SCANPIX ?? Erik Jensen overtog posten som partiforma­nd efter Kim Kielsen.
FOTO: JENS KARLSEN/RITZAU SCANPIX Erik Jensen overtog posten som partiforma­nd efter Kim Kielsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark