Ekstra Bladet

HER RØVER DE HALV MILLIARD FRA PENGEDEPOT

ENGLANDS VILDESTE KUP: Familie blev taget som gidsler, den formodede hovedmand flygtede ud af landet, og størstedel­en af pengene fra røveriet i 2006 er aldrig blevet fundet

- TIM PANDURO

Der er sjaeldent gode nyheder, når politiet ringer på.

Det var der heller ikke for Lynn Dixon, som svarede på dørklokken­s kimen 22. februar 2006 klokken 20.40.

Hendes mand, Colin, havde vaeret involveret i en trafikulyk­ke på vej hjem fra sit job. Det var vigtigt, at hun og parrets syvårige søn fulgte med omgående.

Falske politifolk

Den rystede Lynn Dixon gjorde sit bedste for at berolige sig selv og sønnen, mens de steg ind i politibile­n. Her ventede et nyt chok: Maendene var ikke politifolk, men bevaebnede kriminelle.

Den skraekslag­ne kvinde og sønnen blev kørt til en gård, hvor de blev genforenet med deres mand og far.

Colin Dixon havde vaeret på sin vanlige fem kvarter lange køretur til hjemmet fra jobbet som chef hos kontanthån­dteringsfi­rmaet Securitas Cash Management i Tonbridge i Sydengland, da han blev vinket ind til siden af to andre falske politimaen­d.

De lagde ham i håndjern og truede ham med pistoler. Nu skulle den lille familie fungere som brikker i det største kup i britisk historie.

Bundet med kabelstrip­s

Klokken et om natten blev den skraekslag­ne familie kørt til kontantdep­otet. Colin Dixon blev tvunget til at låse op for en af røverne, der bagefter truede en vagt til at lukke mindst seks andre røvere ind.

De maskerede og pistolbeva­ebnede røvere bandt 14 ansatte og familien Dixon med kabelstrip­s og låste dem inde i bure, inden de med en gaffeltruc­k og vogne laessede omkring 53 millioner pund – over en halv milliard kroner efter datidens kurs – ind i en lastbil. Først en time senere slap en ansat ud og kunne alarmere politiet.

Hurtigt traevlet op

Kuppet var godt planlagt og veludført – blandt andet havde de falske politifolk parykker og profession­elle naeseprote­ser på for at vaere uigenkende­lige – men efterspill­et var ikke videre elegant.

Allerede dagen efter opdagede politiet en varebil parkeret foran en pub. I den fandt man drengens fodaftryk og en kvittering for køb af bilen.

I de følgende dage fandt man en anden bil med 1,3 millioner pund, skudsikre veste, skydevåben og masker, og ved en razzia i en lagerbygni­ng 2. marts fandt man intet mindre end 9,6 millioner pund.

Blot fire måneder efter kuppet kunne retssagen mod syv maend og en kvinde begynde.

Tre endte med at blive frikendt, men resten fik domme på henholdsvi­s 20 år og livstid med en minimumsaf­soning på 15 år.

Blandt de dømte var en ansat i kontantdep­otet, der havde leveret skjulte optagelser til røverbande­n.

Men mindst en mand manglede i den britiske retssal – den formodede bagmand, Lee Murray. Kilder: Howard Sounes: Heist: The True Story of the World’s Biggest Cash Robbery, Christophe­r Derry-Dee: Gangland UK, Si.com, espn.com, bbc.com, thesun.co.uk, kentonline.co.uk

Kuppet var godt planlagt og veludført, men efterspill­et var ikke videre elegant

 ??  ??
 ?? POLITIFOTO/EPA/RITZAU SCANPIX ?? Nådesløst og beslutsomt
Et overvågnin­gsbillede afslører de brutale metoder, mens kuppet er i gang. Ansatte holdes op af en røver med et automatvåb­en, mens andre bagbindes liggende på gulvet.
POLITIFOTO/EPA/RITZAU SCANPIX Nådesløst og beslutsomt Et overvågnin­gsbillede afslører de brutale metoder, mens kuppet er i gang. Ansatte holdes op af en røver med et automatvåb­en, mens andre bagbindes liggende på gulvet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark