Ekstra Bladet

MMA-kaemper var bagmand

-

Fire dage efter røveriet pakkede Lee Murray sin kuffert. Han efterlod sin kone og to børn i det sydlige London. Målet var Marokko, hvor hans far var født, og hvor han var statsborge­r.

Lee Murray var mistaenkt for at vaere bagmanden bag gigant-røveriet i Kent. Marokko udleverer ikke egne statsborge­re til andre lande, så han mente sig sikker i Nordafrika.

Dyre vaner

I London havde Murray ført sig frem med dyre vaner og knyttede naever. Han var en slagsbror, der var kendt i storbyens mere skumle kredse for sin stil, sin styrke og sin lovende karriere som MMA-kaemper – en karriere, som kuldsejled­e efter en voldssag og et knivstik, der var ved at koste ham livet.

Den flamboyant­e livsstil tog han med sig til Marokko. Han blaerede sig med palaeer og luksusbile­r uden at vide, at han blev overvåget af marokkansk politi på et tip fra de britiske kolleger.

25. juni 2006 blev han arresteret i et indkøbscen­ter. Han fulgte ikke med uden kamp, og da han samtidig havde narko i sit hus, blev han idømt otte måneders faengsel for både vold og narkobesid­delse. Efter afsoningen blev han sat i isolations­faengsel, mens Marokko og Storbritan­nien forsøgte at rede de juridiske tråde ud.

Lee Murray kunne vaere rejst frivilligt til Storbritan­nien,

men spillede højt spil ved at blive i det marokkansk­e faengsel, som han i et brev til en journalist malende beskrev som vaerende ’en grotte fyldt med rotter og kakerlakke­r på størrelse med mus’.

Frygtede livstid

Han frygtede en livstidsdo­m ved en britisk ret for røveriet, som han naegtede sig skyldig i.

I stedet satsede han på en lokal mulighed: Storbritan­nien kunne retsforføl­ge ham i Marokko med den marokkansk­e straffelov som grundlag og en formodning om, at straffen i Nordafrika ville blive mildere end i hjemlandet.

Satsningen så i første omgang ud til at lykkes. Han blev idømt ti års faengsel og ville sandsynlig­vis kunne forsøde ventetiden ved at taenke på, at han bagefter ville have adgang til i hvert fald nogle af de 30 millioner pund, der endnu ikke er fundet.

I 2010 valgte en appeldomst­ol dog at forhøje straffen til 25 år. Så det søde liv må vente en rum tid for den formodede bagmand bag et af verdens største røverier.

 ??  ??
 ?? FOTO: JULES ANNAN/PHOTOSHOT/GETTY IMAGES ?? Den formodede bagmand for kuppet, Lee Murray, hyldes her efter et kampsports­staevne, før han måtte tage benene på nakken.
FOTO: JULES ANNAN/PHOTOSHOT/GETTY IMAGES Den formodede bagmand for kuppet, Lee Murray, hyldes her efter et kampsports­staevne, før han måtte tage benene på nakken.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark