Ekstra Bladet

DANMARKSHI­STORIENS STØRSTE BYGGERI: SÅ GIGANTISKE ER MASKINERNE

Ved det største anlaegspro­jekt i landets historie skal der udgraves over 15 millioner kubikmeter jord, sand og sten fra havbunden – her kan du blive klogere på kaemperne bag

- NIELS FRIIS

Det klassiske billede på et nyt stort anlaegspro­jekt er en vigtig person, der tager det første symbolske spadestik.

Skulle det billede føres ud i livet, ville den vigtige person få ekstremt travlt og ømme haender, hvis vedkommend­e skulle stå for udgravning­en på egen hånd af det, der bliver Danmarks største anlaegspro­jekt nogensinde.

Derfor skal der også nogle markant større og mere kraftfulde maskiner til, som skal bidrage til at sikre,

at Femern Baelt-tunnelen bliver til virkelighe­d. Arbejdet med at etablere tunnelen blev indledt i januar i år.

En afgørende del af projektet bliver udgravning­en af en 18 kilometer lang rende i havbunden, som skal huse selve tunnelen. I alt skal der udgraves over 15 millioner kubikmeter jord, sand og sten fra havbunden. Det er nok jord til at fylde Danmarks nationalst­adion Parken helt op til taget mere end 30 gange, og der er derfor tale om den største udgravning til søs på dansk territoriu­m nogensinde.

Det oplyser Femern i en pressemedd­elelse.

Derfor anvender det hollandske konsortium FBC, der står for arbejdet til søs, nogle af verdens største og mest avancerede gravemaski­ner.

– Femern Baelt-tunnelen er Danmarks største anlaegspro­jekt nogensinde. Det kraever noget helt saerligt udstyr at arbejde i den her skala og under de strenge miljøkrav, som vi skal tage hensyn til, siger Pedro da Silva Jørgensen, projektdir­ektør i Femern A/S.

Havets kaemper

Det kan vaere svaert at begribe, hvor store kraefter der er på spil i anlaegsarb­ejdet ved Femern Baelt-tunnelen. Alene tallene er astronomis­ke.

Taettest ved kysterne skal en såkaldt Backhoe Dredger arbejde. Det er en stor muskelbåd, som har to motorer med i alt 5500 hk. Vigtigst i forhold til arbejdet ved Femern Baelt-tunnelen er, at dens gigantiske skovle kan rumme op til 40 kubikmeter. Takket vaere den hydraulisk­e arm kan Simson, som båden hedder, løfte op mod 67 tons sten og sand på én gang og arbejde på havdybder ned til 26 meter. Med andre ord kunne Simson stå på taget af en syv etager høj bygning og stadig nå jorden.

Men Simson kan ikke klare opgaverne laengere ude på havet, og her er det i stedet en såkaldt ’Trailing suction hopper dredger’, der står for arbejdet. ’Utrecht’ hedder et af de skibe, som er fra Holland,

og som er over 150 meter langt. Det er specialbyg­get og udstyret med, hvad der faktisk er en stor rive og og et gigantisk sugerør, som opereres ud over skibssiden, og som løsner havbunden og støvsuger materialer­ne op i lastrummet.

Derfra bliver materialet pumpet videre ind til land gennem flere kilometer lange rørledning­er, hvor der i løbet af anlaegsfas­en bliver skabt omkring 300 hektar ny land af det opgravede materiale. Utrecht kan laste 17.000 tons materiale i sit lastrum, men selv med den fart vil det tage halvandet år, før renden i havbunden står klar.

Det kraever noget helt saerligt udstyr at arbejde i den her skala

Utrecht kan laste 17.000 tons materiale i sit lastrum

 ?? FOTOS: PR ?? Når Femern Baelt-tunnelen skal anlaegges, skal der bruges maskiner, som kan tage pusten fra de fleste.
De store skovle kan rumme op til 40 kubikmeter jord.
FOTOS: PR Når Femern Baelt-tunnelen skal anlaegges, skal der bruges maskiner, som kan tage pusten fra de fleste. De store skovle kan rumme op til 40 kubikmeter jord.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark