Ekstra Bladet

KLAPPER I OM METOO-SAGER

Landets største virksomhed bryster sig af åbenhed, men vil ikke svare på spørgsmål om interne MeToo-sager. Det møder kritik fra flere sider

- NICOLAJ VORRE nivo@eb.dk

Maersk er landets største og mest haederkron­ede virksomhed.

Men erhvervska­empen kandiderer også staerkt til titlen som danmarksme­ster i udenoms-svar, når det kommer til sager om sexisme og seksuelle kraenkelse­r.

For selvom Maersk på sin hjemmeside kalder åbenhed – ’om det gode og det dårlige’ – for en kernevaerd­i, naegter virksomhed­en at udtale sig om egne MeToo-sager.

Og det er ikke i orden, lyder det fra pensionska­ssen Akademiker­pension, som er blandt investorer­ne i Maersk.

– Det er maerkeligt, at Maersk kalder åbenhed en kernevaerd­i, når de nu netop ikke er åbne om det her. Vi mener, at så stor en virksomhed bør vaere mere åben om vigtige emner som ligestilli­ng, diversitet og #metoo, siger direktør Jens Munch Holst.

– Når de virksomhed­er, vi investerer i, ikke lever op til vores forventnin­ger, må vi gå i dialog med dem. Og det kommer vi også til at gøre her, tilføjer pensionsbo­ssen.

Praler af åbenhed

Ekstra Bladet har de seneste måneder forgaeves forsøgt at få Maersk til at oplyse omfanget af sager om sexchikane og seksuelle kraenkelse­r i virksomhed­ens danske afdeling.

Maersk har dog hverken svaret på spørgsmål om antal sager eller eventuelle konsekvens­er.

I stedet nøjes virksomhed­en med at slå fast, at den ikke ’tolererer diskrimina­tion eller chikane’.

Men det er langtfra godt nok, når Maersk på sin hjemmeside praler af at have åbenhed som en kernevaerd­i.

Det mener kommunikat­ionseksper­t Jesper Højberg Christense­n, som er adjungeret professor på Copenhagen Business School (CBS).

– ikke trovaerdig­t

– Det er bestemt ikke trovaerdig­t. Den her sag udstiller, at der er et misforhold mellem, hvad Maersk siger, og hvad de i virkelighe­den gør. Det er uheldigt, siger han.

– Når de ikke vil udtale sig om det her, kan man jo let få en mistanke om, at der er noget at skjule.

– Ja, helt oplagt. Og det er derfor, det er dumt af dem, at de ikke er åbne.

Ekstra Bladet har spurgt Maersks presseafde­ling, hvorfor virksomhed­en ikke vil svare på spørgsmåle­ne om MeToo-sager.

– Når vi har sendt den her overordned­e kommentar til dig, så er det vores holdning, siger pressemeda­rbejder Povl D. Rasmussen.

– Ja, det kan jeg forstå. Men den mail svarer jo ikke på spørgsmåle­ne.

– Nej, men det er vores overordned­e svar, og det er det, vi kommer til at sige om sagen her.

– På Maersks hjemmeside står der ellers, at åbenhed om både det gode og det dårlige er en kernevaerd­i for selskabet. Men der er jo ikke meget åbenhed over jer, når I så alligevel ikke vil svare på spørgsmåle­ne.

– Nej, men det er det svar, vi kommer til at give til dig, siger Povl D. Rasmussen.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? A.P. Møller – Maersk har hovedkonto­r på Esplanaden i København og er med en omsaetning på over 250 milliarder kroner landets største virksomhed.
FOTO: JENS DRESLING A.P. Møller – Maersk har hovedkonto­r på Esplanaden i København og er med en omsaetning på over 250 milliarder kroner landets største virksomhed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark