Ekstra Bladet

Asfalt, asfalt, asfalt ...

-

Regeringen afsaetter 46,9 mia. kroner til vejområdet i nyt udspil for fremtidens infrastruk­tur og 39,5 mia. kr. direkte til kollektiv trafik. Samlet set er der nye projekter for 106 mia. kr.

Taeller man igangvaere­nde projekter med, løber udspillet op i 160,7 mia. kroner. Hertil reserveres der knap 13 mia. kroner til vejog metroforbi­ndelse til bydelen Lynettehol­m i København.

Vejnettet tilgodeses

Ifølge regeringen handler det overordnet om ’at binde Danmark staerkere sammen frem mod 2035’. Det skal ske ved eksempelvi­s at mindske problemer med kødannelse.

– Der bliver lagt op til massive investerin­ger både i kollektiv trafik og i veje, så vi kan binde Danmark taettere sammen, siger siger finansmini­ster Nicolai Wammen (S).

Sammen med transportm­inister Benny Engelbrech­t (S) samt indenrigso­g boligminis­ter Kaare Dybvad Bek (S) stod han for praesentat­ionen af udspillet.

Det er isaer vejnettet, som tilgodeses. Det er tale om udvidelser, forlaengel­ser og opgraderin­ger. Og specielt motorvejen­e skal have et ansigtsløf­t. Hvis det altså står til regeringen.

Svigter klimaet

Fra diverse organisati­oner og politiske partier er der kritik af, at regeringen svigter klimaet og den grønne omstilling med sit fokus på mere motorvej.

Det har eksempelvi­s Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng og regeringen­s støttepart­i Enhedslist­en allerede udtalt. Ifølge regeringen er udspillet dog ’i sig selv CO2-neutral’.

Regeringen­s infrastruk­turplan indeholder en ’lille’ CO2-gevinst, som Wammen formulerer det.

Han peger på, at flere grønne biler på vejene kombineret med de planlagte investerin­ger i kollektiv trafik samt cykelstige­r er baggrunden for forbedring­en i CO2-regnskabet.

Ifølge Engelbrech­t er det samlet set baneområde­t, hvor der afsaettes flest penge. Heri skal medregnes igangvaere­nde projekter.

Blandt elementern­e i udspillet er en tredje Limfjordsf­orbindelse. Nye motorveje til Kalundborg og Hillerød er også med i udspillet. Desuden skal muligheder­ne for en fast forbindels­e mellem Als og Fyn undersøges. Ritzau

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Gode forbindels­er
Jørgen Mads Clausen erkendte allerede i sommer over for Ekstra Bladet, at Martin Rossen skal lave lobbyarbej­de for Als-Fyn-broen. Her ses Rossen og Mette Frederikse­n fra hans tid i Statsminis­teriet.
FOTO: JENS DRESLING Gode forbindels­er Jørgen Mads Clausen erkendte allerede i sommer over for Ekstra Bladet, at Martin Rossen skal lave lobbyarbej­de for Als-Fyn-broen. Her ses Rossen og Mette Frederikse­n fra hans tid i Statsminis­teriet.
 ?? FOTO: FINN FRANDSEN ?? Specielt motorvejen­e skal have et ansigtsløf­t, hvis det står til regeringen.
FOTO: FINN FRANDSEN Specielt motorvejen­e skal have et ansigtsløf­t, hvis det står til regeringen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark