Ekstra Bladet

Kaempe haeder: ’Druk’ vinder Bafta-pris

- JONAS SAND josa@eb.dk

Den britiske udgave af Oscar-uddelingen, Bafta, fandt sted i aftes.

Her havde Thomas Vinterberg­s film ’Druk’ mulighed for at få en god optakt til Oscar-uddelingen senere på måneden.

Den danske film var nomineret i hele fire kategorier og skulle kaempe med om priserne for bedste udenlandsk­e film, instruktør, manuskript og mandlige hovedrolle.

Det endte som en succes for filmen om de fire gymnasiela­erere, der beslutter sig for at teste teorien om, at mennesker fødes med en halv promille for lidt.

Første gang i 32 år

Filmen blev kåret som bedste udenlandsk­e film. Det er første gang i 32 år, at en dansk film løber med den haeder. I 1989 gik prisen til ’Babettes Gaestebud’, der er instrueret af Gabriel Axel.

Prisen vakte naturligvi­s stor glaede hos Thomas

Vinterberg, der kort efter dukkede op på skaermen.

– Jeg havde en lille mistanke om, at I briter ville kunne lide en film omkring druk, jokede danskeren via Zoom og modtog stor latter.

Han fortsatte lidt mere seriøst og slog fast, at han var meget beaeret over at vinde prisen og takkede blandt andet sin kone, der stod i baggrunden, sine børn og resten af folkene i og bag filmen, som har gjort filmen til noget, han elsker højt.

Også den danske klipper Mikkel E.G. Nielsen havde grund til at juble.

Kort ført ’Druk’-succesen kunne han nemlig glaede sig over prisen for bedste filmklipni­ng for sit arbejde på filmen ’Sound of Metal’ – et arbejde, der også har sikret ham en Oscar-nominering i år.

Danmark har chance for mere film-haeder, når Oscar-uddelingen finder sted 26. april.

 ?? FOTO: BAFTA/RITZAU SCANPIX ?? Thomas Vinterberg sendte en stor tak til sin datter, Ida, der i 2019 omkom i en tragisk trafikulyk­ke.
FOTO: BAFTA/RITZAU SCANPIX Thomas Vinterberg sendte en stor tak til sin datter, Ida, der i 2019 omkom i en tragisk trafikulyk­ke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark