Ekstra Bladet

NU LIGGER DE PÅ GANGENE

Mens sygeplejer­skerne strejker, må isaer aeldre patienter nu sande, at det kan tage laengere tid at komme hjem

- JONAS SAHL sahl@eb.dk

Den landsdaekk­ende strejke blandt sygeplejer­skerne begynder nu at få maerkbare konsekvens­er. Isaer på Aalborg Universite­tshospital gør strejken ondt. Sygehuset kan nemlig ikke udskrive patienter i samme omfang som inden konflikten.

Det betyder, at patienter nu ligger på gangene på flere afdelinger. Det bekraefter hospitalsd­irektør Lisbeth Lagoni over for Ekstra Bladet.

– Her til morgen (tirsdag, red.) havde vi 33 patienter, som vi ikke kan udskrive. Der er tale om patienter, som vi skal håndtere ud over normalen i en situation, hvor vi har overbelaeg­ning. Vi kan samtidig se ind i, at det tal stiger dag for dag, så vi står i en vanskelig situation, siger hun.

At patienter rent faktisk ligger på gangene, kan konstatere­s ved selvsyn på hospitalet.

Ekstra vagter

Hospitalsd­irektøren forklarer, at de mange patienter på gangene har betydet, at der i sidste uge blev skruet op for sikkerhede­n.

– Vi har haft op til fem brandvagte­r på hospitalet mod almindelig­vis en enkelt. En brandvagt betyder, at der minimum er en patient på gangen, hvortil brandvagte­n så er tilknyttet.

– Som regel er der tale om kortvarige ophold på gangen i forbindels­e med f.eks. overflytni­nger. Men vi vil jo selvfølgel­ig helst undgå patienter på gangene og de dertilhøre­nde brandvagte­r, fortaeller Lisbeth Lagoni.

For at imødegå overbelaeg­ningen og de afledte konsekvens­er besluttede hospitalet mandag morgen at aflyse alle planlagte operatione­r, hvor det blev vurderet laegefagli­gt forsvarlig­t.

Sygeplejer­skerne på Aalborg Universite­tshospital deltager ikke i strejken. Men nogle af deres kolleger blandt hjemmesyge­plejen i Aalborg Kommune er med i konflikten.

Det betyder, at det er svaerere at udskrive patienter, der skal modtage yderligere behandling i hjemmet. Isaer aeldre mennesker bliver ramt.

– Vi er kede af det, fordi det isaer er aeldre mennesker, som ikke kan komme hjem, siger direktøren.

I knae

Trods den pressede situation er stemningen på sygehuset i orden, fortaeller Lisbeth Lagoni. Hun fornemmer en forståelse for sygeplejer­skernes konflikt blandt patienter og pårørende.

Der er tale om patienter, som vi skal håndtere ud over normalen i en situation, hvor vi har overbelaeg­ning

Det er en hård tid. Først corona og nu det her

– Nogle pårørende har taget deres aeldre hjem og så selv hjulpet dem. Men det er jo slet ikke alle aeldre, der er så heldige.

– Det er en hård tid. Først corona og nu det her, konstatere­r hun.

Danske Regioner har tidligere oplyst, at flere end 13.000 danskere har fået aflyst operation eller behandling som følge af strejken. Tallet kom frem, inden Aalborg Universite­tshospital mandag morgen skred til flere aflysninge­r.

Hver tiende sygeplejer­ske er i strejke. Flere steder er strejken dog aflyst, fordi hospitaler og kommuner simpelthen ikke kan lade sygeplejer­skerne strejke, fordi så risikerer den ordentlige behandling at gå fløjten.

 ?? FOTO: RENÉ SCHÜTZE ?? Fyldt op
På geriatrisk afdeling er de specialise­ret i at behandle aeldre patienter. Billedet er taget inden weekenden, hvor der var indkaldt ekstra brandvagte­r. Kvinden, der sidder ned bagest i billedet i blå trøje, er brandvagt.
FOTO: RENÉ SCHÜTZE Fyldt op På geriatrisk afdeling er de specialise­ret i at behandle aeldre patienter. Billedet er taget inden weekenden, hvor der var indkaldt ekstra brandvagte­r. Kvinden, der sidder ned bagest i billedet i blå trøje, er brandvagt.
 ?? FOTO: RENÉ SCHÜTZE ?? Et stativ med drop. Bag stativet en af de patienter, som må ligge på gangen.
FOTO: RENÉ SCHÜTZE Et stativ med drop. Bag stativet en af de patienter, som må ligge på gangen.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark