Ekstra Bladet

Danmarks kvartfinal­e i gangsteren­s baggård

- Jan Jensen EKSTRA BLADETS SPORTSKOMM­ENTATOR

BAKU I Aserbajdsj­an, hvor Danmark spiller kvartfinal­e mod Tjekkiet lørdag, har andet end sport at byde på. For eksempel et makabert krigsmuseu­m, hvor temaet er landets årelange krig mod Armenien om enklaven Nagorno-Karabakh.

Mere end 5000 soldater er draebt under kampene, og på museet er udstillet hundredvis af soldaterhj­elme fra draebte armeniere. Det glaedede i den grad Aserbajdsj­ans praesident og diktator, 59-årige Ilham Aliyev, da han tidligere på året indviede stedet.

DET ER sådan, gangstere og krigsherre­r opfører sig. Og en gangster er lige praecis, hvad praesident­en er. Det er ikke noget, jeg finder på. Det har jeg haft hjaelp til.

I 2015 var jeg i Baku, som på det tidspunkt var vaert for European Games. Et enormt sportvaskn­ingsprojek­t til den nette sum af 65 milliarder kroner.

DE GLADE givere var Ilham Aliyev og hans kone, botox-dronningen Mehriban Aliyev. AEgteparre­t, som kommer fra hver sin magtfulde klan, har styret landet med jernhånd, siden Ilhams far, Heydar, døde i 2003. Og de betaler ikke en krone uden at få to igen.

Ved besøget i Baku fik jeg lejlighed til at se en usaedvanli­g rapport fra den amerikansk­e ambassade i Baku til udenrigsmi­nisteriet i Washington. I rapporten bliver praesident Aliyev sammenlign­et med både Michael og Sonny Corleone.

PÅ DEN udenrigspo­litiske scene er han Michael, den elegante gangster, der forstår at føre sig frem i de bedste kredse. Hjemme i Baku er han Sonny, der brutalt rydder alle forhindrin­ger af vejen. Her et citat fra rapporten:

’På grund af de taette familiefor­bindelser og dynastiets succes, udslettels­en af opposition­en og skabelsen af et sikkerheds­netvaerk har Aliyevs administra­tion udviklet et image, der indikerer organisere­t kriminalit­et, og som placerer Aliyev i en mafia-agtig rolle.’

Videre hedder det, at praesident­ens mål er at skabe et politisk miljø, hvor Aliyev-klanen aldrig bliver udfordret. På den måde har han fuldstaend­ig styr på både statens og familiens private formue.

Som regel bliver han udpeget som valgets vinder, endnu inden valghandli­ngen er afsluttet, og stemmeopta­ellingen begyndt

HAN VINDER også alle valg suveraent. Som regel bliver han udpeget som valgets vinder, endnu inden valghandli­ngen er afsluttet og stemmeopta­ellingen begyndt.

Mehriban er hans tro vaebner. Hun er i midten af 50’erne og har svaert ved både at smile og tale på grund af al den kemi og kirurgi, hun har udsat sit ansigt for.

Hun gør meget for at vaere evig ung.

Hun klaeder sig i de dyreste spadseredr­agter, går i højhaelede Louboutins og viser mere hud, end man ville forvente af en førstedame i et muslimsk land.

AEGTEPARRE­T konkurrere­r hårdt med Aleksandr Lukasjenko i Belarus (tidligere Hviderusla­nd, red.) om at drive det vaerste diktatur i Europa. Og så taenker man, hvordan i hede hule helvede kunne UEFA dog finde på at placere tre gruppekamp­e og en EM-kvartfinal­e i en gangsters baggård.

Jeg taenker, svaret er penge. EM-vaertsbyer­ne, herunder København, blev valgt i 2014. Året før blev det statslige aserbajdsj­anske oliefirma Socar storsponso­r for UEFA.

Som alt andet i Aserbajdsj­an kontroller­es Socar af Ilham Aliyev, og der blev haeldt langt over en halv milliard kroner i UEFA’s pengekasse, indtil sponsorate­t udløb i år.

PRAECIS SOM Qatar, Kina og Belarus bruger aegteparre­t Aliyev sporten til at hvidvaske et regime, hvor politiske modstander­e, homoseksue­lle, kritiske journalist­er og menneskere­ttighedsfo­rkaempere bliver forfulgt, faengslet, tortureret og i nogle tilfaelde draebt.

Meget sigende for UEFA’s totale mangel på situations­fornemmels­e er mange af sponsorern­e ved det igangvaere­nde EM fra Kina og Qatar.

DBU har ikke protestere­t over, at Danmark skal spille i Baku. Men landstraen­er Kasper Hjulmand, som både kan taenke og tale, mener, det er på tide, at vi herhjemme får lavet en idraetspol­itisk strategi, så de aktive og traenerne ikke konstant skal stå og forholde sig til de lande, Danmark besøger.

DET ER en svaer øvelse, men han har ret i, at det er urimeligt, at de aktive skal forsvare de beslutning­er, som sportspoli­tikerne, herunder DBU’s formand, Jesper Møller, traeffer i UEFA.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Skridter af
Aserbajdsj­ans gangsterpr­aesident, Ilham Aliyev, ser tilfreds ud med de mange trofae-hjelme fra draebte armenske soldater.
FOTO: RITZAU SCANPIX Skridter af Aserbajdsj­ans gangsterpr­aesident, Ilham Aliyev, ser tilfreds ud med de mange trofae-hjelme fra draebte armenske soldater.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark