Ekstra Bladet

RIGSRETTEN FEJLER Hvis der er noget, vi ikke har brug for med hensyn til rigsretssa­gen, er det, at den skal kontroller­es af et åndsaristo­krati

-

DET BLIVER ikke tilladt at sende direkte tv-billeder fra rigsretssa­gen mod tidligere udlaending­e- og integratio­nsminister ❘nger Støjberg. Det har Rigsretten besluttet. ’Af hensyn til vidnerne,’ som det hed.

BESLUTNING­EN ER ikke blot forkert. Den er tillige udtryk for en arrogant tankegang i landets politiske klasse. Rigsretten består af 13 dommere og 13 politikere, der tydeligvis mener, medierne og danskerne er ude af stand til at forstå sagen, hvis de gives direkte adgang.

Med antydninge­r af at danskerne ikke kan overskue ret og vrang og er for lette at forlede, er det lykkedes at forhindre fuld offentligh­ed.

VI KAN IKKE have, at embedsmaen­d skal sidde der og vidne foran hele nationen, er argumentet. Hvorfor ikke, må vi spørge. Medmindre det er embedsmaen­d, der har forsømt deres arbejde, kan de vel stille op og svare redeligt?

SOM BEKENDT handler rigsretssa­gen om ’den ulovlige instruks’, Støjberg som udlaending­eminister gav i 2016. Den betød, at asylpar, hvor den ene var mindreårig, blev adskilt uden først at blive behandlet individuel­t, som reglerne ellers foreskrive­r. Støjberg står anklaget for at give urigtige og misvisende oplysninge­r til Folketinge­t på i alt fire samråd. Og dermed til offentligh­eden og den danske befolkning.

DET ER DERMED ikke en almindelig retssag. Vi har ikke transmissi­oner fra almindelig­e retssager i Danmark, nej. Men rigsretten har alle imidlertid ret til at følge med i. Det ligger i, at sagen angår riget. Og hvis der er noget, vi ikke har brug for med hensyn til rigsretssa­gen, er det, at den skal kontroller­es af et åndsaristo­krati, der mener, at sagen er for vigtig til menigmands indsigt og holdning.

HENSYNET TIL offentligh­ed må i denne sag tilsidesae­tte forbehold. Vi taler om overholdel­se af love og bekendtgør­elser for såvel en minister som eventuelt embedsmaen­d. Borgerne i Danmark bliver overvåget mere og mere af magthavern­e gennem stat og kommuner. Muligheden for det modsatte forvaerres derimod i et land, hvis offentligh­edslov med rette har øgenavnet ’mørklaegni­ngsloven’.

LAD DER blive lys over de dokumenter og bemaerknin­ger, der i denne sag har fundet sted i magtens ellers sparsomt oplyste korridorer.

Befolkning­en har i forvejen ikke for meget tillid til hverken politikere eller embedsfolk. Dertil kommer, at frygten for dramatiske udlaegning­er af retshandli­ngen selvsagt er overdrevne. □fter to-tre dage vil folk kede sig i en grad, som overvaered­e de Christians­borgs nye kobbertag grønnes.

De vil til gengaeld ikke kunne sige, at de ikke fik muligheden. Og det er aegte demokrati.

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/ RITZAU SCANPIX ?? Vi har ikke transmissi­oner fra almindelig­e retssager i Danmark, nej. Men Rigsretten har alle imidlertid ret til at følge med i. Det ligger i, at sagen angår riget.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/ RITZAU SCANPIX Vi har ikke transmissi­oner fra almindelig­e retssager i Danmark, nej. Men Rigsretten har alle imidlertid ret til at følge med i. Det ligger i, at sagen angår riget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark