Ekstra Bladet

’JEG GØR NOGLE UNDERLIGE TING’

Herman Himle havde selv regnet med at blive renset for anklagerne om det 34 år gamle mordmyster­ium

- CHRISTINA EHRENSKJÖL­D METTE PEDERSEN ehren@eb.dk; mepe@eb.dk

Han har siddet i faengsel i mere end en tredjedel af sine 52 år, men i går blev han pure frifundet i en sag, som ifølge den finske anklagemyn­dighed skulle have kostet ham resten af livet bag tremmer.

Herman Himle slog en høj, skraldende latter op på spørgsmåle­t om, hvorvidt han var glad, da han fik overbragt nyheden om frifindels­e for drab og drabsforsø­g:

– Ha ha ha ha ha, ja, men jeg er sådan en underlig spøjs fitlihut-faetter, som gør nogle underlige ting nogle gange til aere for skaermen, lød det i telefonen til Ekstra Bladet.

Det med at iscenesaet­te sig selv og fortaelle en god historie er også hans forklaring på, at han efter eget udsagn har fået finsk politi til at tro, at han stod bag et bestialsk drab og drabsforsø­g på et tysk kaerestepa­r.

20-årige Klaus Schelkle døde, og hans 22-årige kaereste, Bettina Taxis, overlevede mirakuløst, men fik varige men, da de sovende blev overfaldet i deres soveposer på helikopter­daekket af den finske faerge Viking Sally tilbage i 1987.

Spor af domme

I dagene efter stod den 18årige danske spejder Thomas Nielsen fra Svendborg frem i Ekstra Bladet og andre skandinavi­ske medier og fortalte, at han havde fundet det maltrakter­ede par.

Siden skiftede han navn adskillige gange og traekker et langt spor af faengselsd­omme bag sig.

Da han 33 år efter blodbadet på Viking Sally blev tiltalt i sagen, hed han – som nu – Herman Himle.

Kort efter, at han af sin finske forsvarsad­vokat via sin danske forsvarsad­vokats telefon fik besked om, at den finske domstol totalt har afvist anklagemyn­dighedens påstande, sad han i sin bil.

– Du er heldig, du får lov til at snakke med mig, faktisk. Normalt har jeg afvist alle, sagde han.

At nyhedsbure­aet Ritzau var til stede med Herman Himle, da dommen faldt, havde hans forsvarer, Henrik Hasseris Olesen, ifølge den frifundne arrangeret.

Noget af et sats

Hovedperso­nen selv havde efter eget udsagn forventet frifindels­e.

– Selv om jeg havde ikke regnet med, det kom så langt, som det kom, jo. Nu når jeg har sådan en underlig form for humor at lege med politiet på den måde, jeg legede med dem på.

– Det var jo noget af et sats på en måde, eller det ved jeg ikke, om det var, fordi jeg vidste jo, jeg ikke havde gjort det. Jeg går ikke ud fra, de bare kan dømme folk på følelser, fordi der er en eller anden, der irriterer dem.

Ifølge Herman Himle begyndte han under en afsoning i Vridsløsel­ille Statsfaeng­sel at fortaelle medindsatt­e, at han var morder. Det samme har han blandt andre ladet sin ekskone vide.

Alt sammen var dog ifølge den 52-årige mand det pure opspind.

Den finske anklagemyn­dighed skal inden for 30 dage beslutte, om sagen skal ankes til en højere retsinstan­s.

Jeg går ikke ud fra, de bare kan dømme folk på følelser, fordi der er en eller anden, der irriterer dem

 ?? FOTO: NILS MEILVANG ?? Det store smil
Herman Himle har selv ønsket at få bragt sit billede og navn for at blive renset. Her får han overbragt nyheden om frifindels­en af sin finske forsvarer, Martina Kronström, på sin danske forsvarer, Henrik Hasseris Olesens, kontor i København.
FOTO: NILS MEILVANG Det store smil Herman Himle har selv ønsket at få bragt sit billede og navn for at blive renset. Her får han overbragt nyheden om frifindels­en af sin finske forsvarer, Martina Kronström, på sin danske forsvarer, Henrik Hasseris Olesens, kontor i København.
 ??  ?? I Ekstra Bladet fredag 31. juli 1987 stod spejderen og landbrugse­leven Thomas Nielsen fra Nyborg frem og fortalte, hvordan han havde slået alarm efter det makabre fund på Viking Sally. Manden hedder nu Herman Himle og blev i går frifundet for drab og drabsforsø­g.
I Ekstra Bladet fredag 31. juli 1987 stod spejderen og landbrugse­leven Thomas Nielsen fra Nyborg frem og fortalte, hvordan han havde slået alarm efter det makabre fund på Viking Sally. Manden hedder nu Herman Himle og blev i går frifundet for drab og drabsforsø­g.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark