Ekstra Bladet

ALMINDELIG­E SYNSLIDELS­ER FOR AELDRE

-

Synet aendrer sig med tiden, og der findes både sjaeldne og helt almindelig­e synslidels­er, som man kan rammes af ad åre.

Grøn staer er en af dem. Der er ofte tale om et for højt tryk i øjet, som kan ende med at forårsage blindhed hos aeldre. Cirka 40.000 er diagnostis­eret med sygdommen, men det anslås, at op til måske dobbelt så mange lider af den. Sygdommen ødelaegger orienterin­gssynet, det vil sige evnen til at se til siderne, og opdages ofte først, når synsfeltet er markant indskraenk­et.

Der er tale om en snigende sygdom, som tit diagnostic­eres alt for sent. Behandling­en går ud på at saenke øjentrykke­t enten med øjendråber, laser eller operation. Tidsfaktor­en her er altafgøren­de for, hvor meget syn der kan reddes.

Grå staer er en succeshist­orie i øjensygdom­menes historie. For mange år siden fandt man ud af, at man kunne udskifte den linse i øjet, der med alderen var blevet uklar, og det gør man nu på cirka 50.000 om året. Metoderne er blevet forfinet med tiden, men virkninger­ne er de samme: Man får sit syn igen. Og nogle kan tilmed laegge brillerne vaek og nøjes med laesebrill­er. Denne sygdom udvikler sig så langsomt, at tiden ikke spiller den store rolle.

Uklarheder i glaslegeme­t er normalt et harmløst faenomen, men det kan opleves meget generende. Uklarheder kan flyde rundt foran nethinden og distrahere ens syn. Det er ikke noget, der skal behandles, medmindre det udvikler sig. Det kan nemlig, hvis det bliver voldsomt, rive et hul i nethinden – og i sidste ende medføre en nethindelø­sning. Også her gaelder tidsfaktor­en, så man skal reagere på meget generende symptomer. Kontrastfø­lsomhed –evnen til at skelne lyse og mørke ting fra hinanden, aftager med alderen. Det kan give problemer ved bilkørsel i mørke og regnvejr, navnlig hvis ens briller ikke er optimale. Men også for aeldre gående kan kontrastfø­lsomheden spille en rolle, da den kan forårsage fald. Generelt kan siges, at forringet syn, dårlig belysning og niveaufors­kelle på fortovet, kantsten og trapper en en djaevelsk kombinatio­n for aeldre. Derfor bør den aeldre få tjekket sine briller og helst gå, hvor der er godt oplyst, hvorved kontrasten optimeres.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark