Ekstra Bladet

BETJENT DRAEBT I GHETTO

SV□R❘G□ ❘ CHOK Bander mistaenkes for at stå bag drabet

- JAN SØGAARD js@eb.dk

Mordet på en 33-årig politibetj­ent i ghettoen Biskopsgår­den i Göteborg har rystet Sverige.

Han blev skudt onsdag aften, da han var på patrulje med en kollega.

Betjentene kørte ikke i patruljebi­l, men på knallerter i uniform, og de var standset for at tale med et par beboere på gaden, da der pludselig blev skudt.

Tililende kolleger gav den 33-årige hjerte-lungeredni­ng, mens der blev slået alarm: ’Kollega skudt’.

Mystik om motivet

’Kaemp, kaemp’ råbte betjentene til deres kollega, mens de gav ham hjertemass­age, men hans liv stod ikke til at redde. Han døde på hospitalet.

I går var morderen stadig på fri fod, og motivet til politimord­et er uklart. Over for svenske medier beskrev nogle politikild­er mordet som en ’henrettels­e’. Muligvis var der tale om et såkaldt drive-by-skyderi, hvor en eller to gerningsma­end åbnede ild fra et køretøj. Erik Nord, chef for politiområ­det Storgötebo­rg, i går antydede, at betjenten ikke var offer for et målrettet angreb, men at han blev ramt ved en fejl.

– Det mest sandsynlig­e lige nu er, at skuddene ikke var rettet mod politibetj­enten, sagde Erik Nord ifølge Göteborgs-Posten.

Biskopsgår­den haerges af kriminelle gruppering­er, blandt andre banden ’A-falangen’.

Politiet har de seneste måneder øget trykket mod banderne i området ved at få varetaegts­faengslet og dømt ledende bandefolk, og der er beslaglagt våben og store kvanta narkotika i området.

Blandt andre sidder kernen i ’A-falangen’ bag tremmer efter et mord i maj i fjor.

Hårdt pres på bander

Politiets indsats har irriteret banderne, og drabet på en tilfaeldig politimand kan vaere en haevnaktio­n, spekulerer de svenske medier.

To andre bander ’Södra Yngre’ og ’Nye Norra’ fra Biskopsgår­den betragtes lige nu som aktive i området, efter at ’A-falangen’ delvist er sat ud af spillet.

Den draebte betjent flyttede til Göteborg i 2019 som nyuddannet politimand. Han var tidligere ansat i det svenske forsvar og har vaeret udsendt til Mali.

Hans storebror er også politibetj­ent og udtalte i går til Aftonblade­t via en sms: ’Jeg har så meget godt at sige om min lillebror, bedste ven og nye kollega. Men jeg finder ikke ord lige nu.’

Et minuts stilhed

Politifolk over hele Sverige holdt i går et minuts stilhed for deres draebte kollega.

Statsminis­ter Stefan Löfven kaldte i går politidrab­et for et angreb på ’vores retsstat og vores demokratis­ke samfund’.

 ?? FOTO: ANDREAS HILLERGREN/TT/RITZAU SCANPIX ?? Politifolk over hele Sverige mindedes i går deres draebte kollega. Her er det Malmøs politi, der er samlet på Stortorget.
FOTO: ANDREAS HILLERGREN/TT/RITZAU SCANPIX Politifolk over hele Sverige mindedes i går deres draebte kollega. Her er det Malmøs politi, der er samlet på Stortorget.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark