Ekstra Bladet

FØRSTE DAG PÅ JOBBET

TRAK I ARBEJDSTØJ­ET: Henrik Qvortrup havde i går sin første dag som ansvarshav­ende chefredakt­ør på Ekstra Bladet. Selvom han indrømmer, at han ligner sine forgaenger­e, er han ikke nervøs for mangel på fornyelse

- CECILIE GULDBERG guld@eb.dk

Jeg kan bidrage med en tilgang til Ekstra Bladet, som jeg tror er den rigtige

Der lugter stadig nymalet på hjørnekont­oret på Rådhusplad­sen, hvor Ekstra Bladet i går fik indkvarter­et sin nye chefredakt­ør, Henrik Qvortrup.

Ude på gangen haenger en raekke portraette­r af tidligere chefredakt­ører, og det er ikke svaert at få øje på lighederne mellem den nye og de tidligere: en hvid mand over 50, der er kendt for at vaere åbenmundet og fraek som en slagterhun­d.

– Hvad nyt kan du bidrage med, som de andre ikke kunne?

– Jeg kan bidrage med en tilgang til Ekstra Bladet, som jeg tror er den rigtige. Så er det fuldstaend­ig rigtigt, at jeg er en hvid, heteroseks­uel mand i 50’erne. Der er meget i vejen. Men jeg er også en mand, der indleder det her job med, at vi ikke skal haenge fast i mandehørm og hvide, aeldre maend, der kører det hele. Jeg ønsker virkelig en arbejdspla­ds og et journalist­isk udtryk, der er praeget af alt andet end mandehørm.

– Men det sagde din forgaenger jo også. Hvad er det nye?

– Det nye er, at det jeg har taenkt mig at bevise, at det her bliver ikke en mandehørme­nde arbejdspla­ds, og at det ikke bliver et mandehørme­nde journalist­isk produkt. Test mig på det.

Flere kvinder

Adspurgt om det er et problem, at Ekstra Bladet på en raekke redaktione­r som politik, graver, nyheder og sport har meget få kvinder ansat – i flere tilfaelde nul eller en – er Henrik Qvortrup ikke i tvivl.

– Det er da et kaempe problem. Selvfølgel­ig, siger han og fortsaette­r:

– Når du peger på en raekke redaktione­r, hvor der er en overvaegt af maend, så afspejler det da selvfølgel­ig noget, der potentielt er et problem.

– Men jeg vil godt nuancere det. Jeg vil gå langt for at sikre diversitet og sikre kvinder større repraesent­ation, men jeg vil aldrig gøre det på en sådan måde, at det giver anledning til at gå på kompromis med faglighede­n.

– Men påvirker det ikke journalist­ikken, at vi er så få kvinder?

– Det gør det givetvis, og derfor er det klart, at vi også skal kigge på det. Jeg lover dig, at jeg vil gå målrettet efter at få flere kvinder, også på de redaktione­r, siger Henrik Qvortrup, der dog slår fast, at han aldrig vil lade det gå ud over dygtige maend.

Hemmelighe­dsfuld

Den nytiltrådt­e chefredakt­ør varsler, at han har planer om at aendre Ekstra

Bladet, men han er yderst hemmelighe­dsfuld om hvordan.

– Jeg vil ikke lave drastiske aendringer, men der kommer til at ske aendringer.

– Grundlaegg­ende overtager jeg en butik, der repraesent­erer det bedste og skarpeste inden for dansk journalist­ik. Men jeg skulle vaere en underlig konservati­v bagstraebe­risk type, hvis jeg ikke havde nogen planer om, hvordan det her medie kan blive endnu bedre. Det har jeg da nogle planer for, men ...

– Du vil ikke afsløre dem?

– Nej, det er godt gaettet.

– Men kan du sige lidt om, hvad Ekstra Bladet skal gøre bedre?

– Ekstra Bladet skal vaere den irriterend­e sten i skoen for alle, der har fået en form for magt i samfundet.

– Er vi ikke allerede det?

– Ikke nok, synes jeg. Ikke nok. På visse områder er vi den irriterend­e sten i skoen, men på nogle felter, og jeg vil ikke sige hvilke, er vi blevet for paene. Det skal vi ikke vaere.

– De, der sidder på magten, de skal kigge sig nervøst over skulderen.

Henrik Qvortrup frygter ikke, at hans fortid som dømt i Se og Hør-sagen kommer til at skade Ekstra Bladet.

– Hvis vi skal kunne holde andre i ørerne, kan det så ikke blive en torn i øjet på Ekstra Bladets trovaerdig­hed, tror du?

– Nah. Min fortid er jo virkelig velbeskrev­et, og det er jo de faerreste i Danmark, der ikke ved, at jeg dummede mig big time for 14 år siden. Jeg har lagt mig fladt ned, og jeg har taget min straf. Om det beklikker min trovaerdig­hed ...

– Nej, Ekstra Bladets trovaerdig­hed?

– Naeh. Det synes jeg ikke. Jeg er den, jeg er. Min fortid er velbeskrev­et. Fordi man én gang har begået en fejl, hvad jeg indiskutab­elt har, at jeg så for tid og evighed skulle vaere ude af stand til at påpege fejl ved andre, den køber jeg simpelthen ikke.

 ??  ??
 ?? FOTO: HENNING HJORTH ?? – Ekstra Bladet skal vaere den irriterend­e sten i skoen for alle, der har fået en form for magt i samfundet, siger Ekstra Bladets nye ansvarshav­ende chefredakt­ør, Henrik Qvortrup.
FOTO: HENNING HJORTH – Ekstra Bladet skal vaere den irriterend­e sten i skoen for alle, der har fået en form for magt i samfundet, siger Ekstra Bladets nye ansvarshav­ende chefredakt­ør, Henrik Qvortrup.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark