Ekstra Bladet

REDDERE PRESSES

REDDERNES FAGFORENIN­G: Manglen på ambulancer­eddere er så stor i Region Hovedstade­n, at de ansatte tvinges ud i umenneskel­ige arbejdsvil­kår

- ANDERS ZACHO azk@eb.dk

Tvang bør begraenses til store katastrofe­r. Folk kører og behandler patienter konstant

Nogle har sagt op, og den udvikling er gået hurtigere og hurtigere det seneste stykke tid

44 ekstravagt­er på otte uger.

Det er vagter, som skal besaettes af ambulancer­eddere hos Hovedstade­ns Beredskab i Region Hovedstade­n, så vagtplanen kan haenge sammen.

Ansatte, der frygter at miste deres job ved at stå frem i Ekstra Bladet, fortaeller enstemmigt, at de bliver presset til at tage disse ekstravagt­er, arbejde 12 timer i traek uden pause og rykke deres sommerferi­e.

Det er hverdag

Nogenlunde samme situation gør sig gaeldende hos Falck, der er regionens anden udbyder af ambulancek­ørsel.

Kim Hammershøj er formand for Reddernes Fagforenin­g, der blev stiftet i 2017 på grund af utilfredsh­ed blandt 1600 reddere over en raekke overenskom­ster forhandlet af 3F og FOA, som repraesent­erer de to ambulancet­jenester.

Han er til dagligt ansat som redder i Falck, men taler gennem sit virke i Reddernes Fagforenin­g dagligt med kollegerne i Hovedstade­ns Beredskab.

Han bekraefter, at vagtplanen i både Falck og Hovedstade­ns Beredskab er så presset, at folk er nødt til at tage ekstravagt­er.

– Dårlige arbejdsfor­hold er blevet hverdag for os. Brug af tvang er helt uacceptabe­lt, isaer når det kun drejer sig om dårlig planlaegni­ng. Tvang bør begraenses til store katastrofe­r. Folk kører og behandler patienter konstant, fra de møder ind om morgenen, indtil de går hjem om aftenen uden pauser, så situatione­n er alvorlig, siger Kim Hammershøj.

Ifølge overenskom­sten er det tilladt for arbejdsgiv­eren at kalde folk på arbejde på deres fridage.

Ambulancer­edderne varetager nemlig en kritisk jobfunktio­n på linje med eksempelvi­s sygeplejer­skerne, der under den nuvaerende strejke ikke alle steder kan nedlaegge arbejdet.

Skrider fra jobbet

De pressede arbejdsfor­hold har betydet, at mange ambulancer­eddere har sagt op, fortaeller Kim Hammershøj:

– Det her er akkumulere­t over en årraekke med dårlige overenskom­ster og dårlige arbejdsvil­kår for mine kolleger. Det har afstedkomm­et, at nogle har sagt op, og den udvikling er gået hurtigere og hurtigere det seneste stykke tid. Det er en ond spiral, og folk bliver simpelthen for presset på arbejdet. De kan ikke vaere der for deres familier.

Situatione­n i Region Hovedstade­n er så alvorlig, at han ikke tror på, at man kan stille med de ambulancer, som man er forpligtet til hen over sommeren.

– Driftssitu­ationen inde i Region Hovedstade­n er absolut kritisk, så det vil ske. Og det sker dagligt, at vi har biler ude af drift, fordi der ikke er nogen, som tager de ekstravagt­er. Vi kan simpelthen ikke følge med.

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? For få folk
Hovedstade­ns Beredskab og Falck står for at drive ambulancek­ørslen i Region Hovedstade­n, men de har svaert ved at rekruttere nok ambulancer­eddere.
FOTO: ANTHON UNGER For få folk Hovedstade­ns Beredskab og Falck står for at drive ambulancek­ørslen i Region Hovedstade­n, men de har svaert ved at rekruttere nok ambulancer­eddere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark