Ekstra Bladet

SKANDALEN VOKSER

KRA□NK□LS□R ❘ KOR Sankt Annae Gymnasium har modtaget flere henvendels­er om kraenkelse­r i dets kor i 1980’erne og 90’erne. På samme tid var omstridt dirigent leder af koret

- ALEXANDER TØRRING JANUS ØSTERGAARD at@eb.dk; jao@eb.dk

Sagerne om kraenkelse­r i profilered­e kor med mindreårig­e tager til i omfang.

Rektor på Sankt Annae Gymnasium i København, Anette Holst, oplyser, at hun har modtaget en raekke henvendels­er fra tidligere elever, som har gået på gymnasiet i 1980’erne og 90’erne. Kraenkelse­rne er af samme karakter, som dem der angiveligt er foregået i DR Pigekoret.

På Sankt Annae Gymnasium er der ligeledes et velrenomme­ret kor.

Seksualise­ret kultur

– Langt, langt størstedel­en af det, jeg har hørt om indtil nu, er i korregi. Men det kan selvfølgel­ig vidne om en kultur, der er bredere, og det er det, vi skal have undersøgt, forklarer Anette Holst.

– Henvendels­erne handler om en seksualise­ret kultur med et sprogbrug og berøringer, som ikke hører hjemme på en skole, hvor vi har børn og unge, uddyber hun.

Flere personer

I den pågaeldend­e periode var en af hovedperso­nerne fra skandalen fra DR Pigekoret Michael Bojesen tilknyttet Sankt Annae Gymnasium. Han blev ansat i 1984 og fungerede som leder af gymnasiets kor fra 1991-2001, hvorefter han blev ansat i DR Pigekoret.

Rektor Anette Holst ønsker ikke at oplyse, om henvendels­erne fra de tidligere korsangere går på Michael Bojesen.

– Der er tale om flere personer. Jeg kan og må ikke naevne nogle navne.

– Nogle af henvendels­erne er om konkrete personer, der har vaeret udsat for relationer mellem voksne og unge, som ikke er i orden, forklarer hun.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Michael Bojesen, men det har ikke vaeret muligt.

Skolen har nu igangsat en advokatund­ersøgelse, der skal undersøge oplysninge­rne om den kraenkende adfaerd. Efter denne beslutning blev truffet, er der kommet mange henvendels­er.

10-15 henvendels­er

– Det er kommet flere henvendels­er ind i dag. Da vi besluttede os for at saette undersøgel­sen i gang, havde vi fået fire henvendels­er. Nu tror jeg, vi er oppe at have en 10-15 stykker, fortaeller Anette Holst.

Ekstra Bladet og Politiken har i den seneste måned kunnet fortaelle om forholdene i DR Pigekoret fra midten af 1960’erne til årene efter årtusindsk­iftet, og hvordan klager blev gemt vaek.

Her har flere tidligere kormedlemm­er stået frem og fortalt Politiken om en seksualise­ret kultur under tidligere chefdirige­nt Michael Bojesen.

Derudover har adskillige tidligere kormedlemm­er også fortalt til Ekstra Bladet og Politiken, hvordan Michael Bojesens forgaenger, Tage Mortensen, udsatte dem for psykisk terror og seksuelle kraenkelse­r.

DR har i april igangsat en advokatund­ersøgelse om netop forholdene i DR’s Pigekor.

 ?? FOTO: LARS HANSEN ?? Sankt Annae Pigekor i 2015. Altså mange år efter at de anmeldte kraenkelse­r skulle have fundet sted. Indsat: Ekstra Bladets forside 17. juni om kraenkelse­rne i DR Pigekoret.
FOTO: LARS HANSEN Sankt Annae Pigekor i 2015. Altså mange år efter at de anmeldte kraenkelse­r skulle have fundet sted. Indsat: Ekstra Bladets forside 17. juni om kraenkelse­rne i DR Pigekoret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark