Ekstra Bladet

Frifundet for drab – utilfreds med erstatning

- METTE PEDERSEN CHRISTINA EHRENSKJÖL­D mepe@eb.dk ehren@eb.dk

Herman Himle, som onsdag blev frifundet for drab og drabsforsø­g i Finland, er blevet tilkendt 3000 euro (22.307 kr., red.) i erstatning.

– Det er et plaster på såret, men han synes ikke, det er tilstraekk­eligt for at have vaeret under mistanke i fire år, siger den 52-årige danskers forsvarsad­vokat Henrik Hasseris Olesen.

Herman Himle var tiltalt for at have myrdet den 20årige tysker Klaus Schelkle og forsøgt at tage livet af dennes to år aeldre kaereste Bettina Taxis, da de lå i deres soveposer på passagerfa­ergen Viking Sally 28. juni 1987.

Byretten i Turku afviste dog fuldstaend­ig anklagemyn­dighedens påstande og frifandt pure danskeren, der i sit hjemland traekker et langt spor af kriminalit­et bag sig. Han har siddet i faengsel i mere end to tredjedele af sit liv for røverier, tyverier, ulovlig våbenbesid­delse, trusler og forsøg på grov vold.

Drev gaek med politiet

Efter Herman Himles eget udsagn var han selv skyld i de alvorlige anklager. Han legede med politiet, fortalte han i går i Ekstra Bladet.

Derfor vurderer hans danske forsvarer sin klients chancer for at kunne få et mere klaekkelig­t erstatning­sbeløb for vanskelige.

– Han har drevet et spil med politiet og har et vist medansvar for, at sagen udviklede sig, som den gjorde. Så ligger det ikke på den flade hånd at få en stor erstatning. Ifølge danskerens finske forsvarer Martina Kronström er beløbet den takst, der i Finland bliver udmålt som erstatning som uretmaessi­g retsforføl­gelse.

Anklagemyn­digheden kan fortsat anke frifindels­en til en højere retsinstan­s.

Tror ikke dommen ankes

– Vi har en velargumen­teret tro på, at den ikke ankes, bemaerker Henrik Hasseris Olesen, som har kendt Herman Himle i mange år.

Viking Sally blev Estonia

Faergen, der var scene for det dødelige overfald, kom senere til at hedde Estonia. Den forliste i Østersøen i 1994. 852 personer omkom.

 ?? FOTO: NILS MEILVANG/RITZAU SCANPIX ?? Herman Himle blev i går frikendt for drab om bord på Viking Sally i 1987.
FOTO: NILS MEILVANG/RITZAU SCANPIX Herman Himle blev i går frikendt for drab om bord på Viking Sally i 1987.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark