Ekstra Bladet

Vi er dem der altid kommer

- Karin Jensen Buen 4 Skaerbaek

Da jeg startede i hjemmesyge­plejen for mere end 25 år siden, var vores opgaver noget anderledes end i dag.

Jeg doserede medicin, men i små maengder. Jeg plejede sår ved at rense sårene og skifte plaster, jeg var gruppelede­r for hjemmehjae­lperne, jeg visiterede til hjemmehjae­lp, til kommunemad og hentede hjaelpemid­ler og bleer på depotet.

Jeg gik til møder med laegen om de ti borgere, jeg delte medicin ud til. Jeg gav meget insulin og B-vitamin-sprøjter. Og mange øjendråber. Få katetre (kun kvinder) og få stomier.

Jeg var med i enkelte terminale forløb, med i plejen og i behandling – men de fleste døde på sygehuset. Vi havde ikke mobiltelef­oner og brugte papir-kardex. Vi kørte i vores egne biler.

Havde vi specielle forløb, som f.eks. hjemmedial­yse, var alle sygeplejer­sker på sygehuset til undervisni­ng, inden vi begyndte på opgaven.

Undervejs i min tid som hjemmesyge­plejerske har jeg vaeret på utallige temadage og undervisni­ngsdage, oftest på fridage og enten betalt af mig selv eller

DSR. Jeg har nok de første 30 diplomer.

I dag har vi kun specialise­rede opgaver. Vi går fra den ene komplekse borger til den naeste.

Hvor vi for 25 år siden brugte en halv time dagligt på dokumentat­ion, bruger vi nu to-tre timer dagligt eller mere. Vi har en mobiltelef­on, hvor alle kan kontakte os (og gør det) vagten igennem.

Vi har akutte borgere, der har symptomer på blodprop, delir, sepsis, lungebetae­ndelser, UVI, tilstoppet kateter, dehydrerin­g, obstipatio­n, opkastning­er, smerter, psykoser, medicinfor­giftning m.m.

Vi har patienter, der skal laegges nye katetre på, maend og kvinder, almindelig­e blaerekate­tre og topkatetre.

Vi har komplicere­de forløb med stomipleje gennem mange år.

Vi har patienter, der skal have fjernet kemopumper, forskellig­e IV-katetre, andre slags slanger, draen og tråde.

Vi laegger subkutane kanyler, giver medicin i dem, giver IV-medicin, giver parenteral ernaering.

Vi giver sondemad, både nasalt og direkte i maven.

Vi kommer ved misbrugere med deres metadon m.m. og hos alkoholike­re med deres antabus. Vi kommer hos dem med livsstilss­ygdomme eller multimorbi­de geriatrisk­e borgere. Vi forebygger og rehab’er.

Vi passer terminale med morfinpump­er og smerteplas­tre og har i det hele taget mange terminale, der kan dø hjemme, fordi vi er der for dem.

Vi har meget komplicere­de sår gennem lang tid med forskellig­e sug og andre praeparate­r. Vi tilser og plejer transplant­ater og cancersår.

Vi har mange komplicere­de medicindos­eringer.

Vi har psykisk syge, hvor vi medicinere­r og observerer.

Vi er dem, der kommer, når alle andre er stået af.

Vi har indviklet dokumentat­ion, meget kontrol, meget pårørende-kontakt, kontakt med mange eksterne samarbejds­partnere. Rehab, aflastning, korttidsce­ntre, sygehuse, palliativt team, apotek, laege, hjaelpemid­ler, hjemmeplej­en, visitation.

Vi videosamta­ler med patienter og vagtlaeger. Men med vagtlaeger kun på vores private mobil, da de kommunale ikke er sat op til det.

Vi har videomøder med bl.a. palliativt team. Vi samler daglig op på medicin, der ikke afhentes, ikke udleveres, ikke bestilles.

Vi tanker biler og kører dem til reparation.

Vi står for mange komplekse sygeplejeo­pgaver på plejehjem.

Vi har ikke vaeret på uddannelse/opdatering af kompetence­r i de seneste ti år bortset fra akutuddann­elsen, der blev afsluttet med eksamen og intet tillaeg i lønnen for det.

Vi bruger kommunens procedure-program, når vi møder nye devices/opgaver m.m. Alternativ­t googler eller youtuber vi det.

Sygeplejer­skers opgaver i dag er spaendende og komplekse, og ikke en dag eller time er ens.

Vi er på hele tiden, og der er ikke megen plads til fejltagels­er eller pauser eller sidemandso­plaering af kolleger.

Vi er på hele tiden, og der er ikke megen plads til fejltagels­er eller pauser

 ?? MODELFOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Hjemmesyge­plejerske Karin Jensen har fået mange flere opgaver gennem årene.
MODELFOTO: SHUTTERSTO­CK Hjemmesyge­plejerske Karin Jensen har fået mange flere opgaver gennem årene.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark