Ekstra Bladet

DERFOR TABER DU DIG IKKE

-

Forestil dig, at du køre ned ad gaden på din cykel og så moser du en kaep ind i dit eget forhjul, med det resultat du selvfølgel­ig vaelter.

Det virker jo dumt, men ikke desto mindre, er det et godt billede på, hvordan vi takler vaegttab. Mange komponente­r spiller ind med i forhold til kampen for at komme af med de ekstra kilo, men isaer det psykologis­ke aspekt fylder.

Lad mig slå helt fast, vaegttab er ikke let og ingen er dumme fordi de formår at fuldføre en kostomlaeg­ning. Der skal nemlig det rette vaerktøj til.

Kraftfulde tanker

Vores tanker er meget kraftfulde når det kommer til: Kontrol af adfaerd. Trigger points i forhold til cravings

Retfaerdig­gørelse af de valg vi tager, selv om de er ufornuftig­e i forhold til det, vi ønsker

Mentale blokeringe­r eksisterer, og sandheden er, vi alle godt ved, at det er bedre for os at spise grøntsager frem for junkfood dagen lang, så informatio­nen er ikke problemet.

Blokeringe­n skal vaek

Fokus skal for det første vaere 5 procent på målet og 95 procent på processen. Min laerer i kostvejled­ning siger det meget rigtigt: □t vaegttab tager den tid det tager, hvis det skal vaere langsigtet.

Først når man acceptere, at de her blokader eksisterer, kan man begynde arbejdet, så det er altså ikke nok at spise sundt, man skal også taenke i sund mentalitet.

Vi lytter meget til vores indre stemme, men der er tider hvor den indre stemme skal lukkes ned og det er eksperter man skal lytte til, som rigtig nok siger:

Du kan godt tabe dig

Du kan sagtens laere at traeffe sundere valg

Du kan bestemt aendre din livsstil for altid

’Jeg kan ikke’, er et meget magtfuldt udsagn og er det det vi siger til os selv, er det også svaert at gøre noget ved det. ❘ stedet sig, jeg kan godt. Det er også her, vaneaendri­ng starter. Vi er vanedyr og føler tryghed i rutiner, så hvis din rutine indebaerer mad og usunde vaner, er det meget naturligt at falde tilbage til det, i svaere stunder.

GODE TIPS

Vaer derfor opmaerksom på, hvordan du taler til dig selv.

Brug en mad-dagbog hvor du fører log over dine måltider og noterer hvad der trigger dig til overspisni­ng, etc.

Sørg for, at få din søvn, da manglende søvn kan lede til overspisni­ng.

Sørg for, at drikke nok vand da tørst kan forveksles med appetit og sult.

Hav fokus på delmål.

Bliv mere nuanceret, alt eller intet leder ofte til følelsen af ikke at kunne leve op til egne forventnin­ger.

Stift bekendtska­b med bevidst spisning, det er tit snacks mellem måltider der er problemet, ikke hovedmålti­der. Nyd de små succeser.

Og søg hjaelp hvis du ikke føler du kan klare det selv.

❘ det hele taget, skal fokus vaere meget mere rettet mod det psykologis­ke aspekt frem for hvad der ligger på tallerkene­n.

 ?? FOTO: STINE TIDSVILDE ?? Vi er vanedyr og føler tryghed i rutiner, så hvis din rutine indebaerer mad og usunde vaner, er det meget naturligt at falde tilbage til det, i svaere stunder, skriver Kira Eggers.
FOTO: STINE TIDSVILDE Vi er vanedyr og føler tryghed i rutiner, så hvis din rutine indebaerer mad og usunde vaner, er det meget naturligt at falde tilbage til det, i svaere stunder, skriver Kira Eggers.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark