Ekstra Bladet

Sundhedsst­yrelsen: Må lige se på reglerne igen

-

Både den sklerose-ramte og den leddegigt-ramte havnede efter Sundhedsst­yrelsen omlaegning af kriteriern­e for vaccinatio­n af mennesker med øget risiko i en situation, hvor de så at sige pludselig kom bagest i køen.

– Det er rigtigt, at vi nedlagde Gruppe 10, som omhandlede ’mennesker med øget risiko’, da vaccinatio­nskalender­en blev omlagt. Men vi fastholdt, at ’mennesker med saerlig øget risiko’ fortsat kunne komme i betragtnin­g til en tidlig vaccinatio­n, siger Bolette Søborg, overlaege og enhedschef for beredskab og smitsomme sygdomme i Sundhedsst­yrelsen.

Kan opleves uklart

At de afgørelser, der traeffes hos den centrale visitator i regionen på baggrund af Sundhedsst­yrelsens udstukne retningsli­njer, forekommer rigide eller uforståeli­ge, kommer bag på enhedschef­en:

– På baggrund af de problemsti­llinger, som her skitseres – og jeg kan naturligvi­s ikke gå ind i personsage­r – vil jeg sige, at noget kan tyde på, at vores retningsli­njer kan opleves som uklare af de henvisende laeger. Hvis det er tilfaeldet, må vi gå tilbage og se på dem igen, siger hun og tilføjer:

– Den centrale visitation skal naturligvi­s forvalte ud fra vores retningsli­njer. Mens den behandlend­e laege kan indstille patienter, hvor de mener, kriteriern­e er opfyldt, og hvor de ud fra en helhedsvur­dering finder, at her er tale om en person med saerligt øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19. Personen kan derefter henvises til fremskynde­t vaccinatio­n efter Sundhedsst­yrelsens kriterier, før han/hun ellers ville få en vaccinatio­n tilbudt i forhold til sin alder.

Fremrykket vaccinatio­n

Bolette Søborg oplyser, at ’alder’ ret hurtigt viste sig at vaere primaerfak­toren for risikogrup­perne. Derfor prioritere­de man vaccinatio­n efter alder. Men hun understreg­er også, at ’alder’ ikke er den eneste gyldige grund til en fremrykket vaccinatio­n.

 ?? THOMAS BORBERG FOTO: ?? Noget kan tyde på, at vores retningsli­njer kan opleves som uklare af de henvisende laeger, siger Bolette Søborg.
THOMAS BORBERG FOTO: Noget kan tyde på, at vores retningsli­njer kan opleves som uklare af de henvisende laeger, siger Bolette Søborg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark