Ekstra Bladet

TI MIO. GRUNDE TIL AT FORLADE KØBENHAVN

-

KØBENHAVNS KOMMUNE har på tre år brugt ti millioner kroner på at sende unødige reklamer ud til alle borgere. Om affald.

Men lad mig begynde i den rigtige raekkefølg­e. For nogle dage siden modtog jeg – og alle andre københavne­rne – en besynderli­g pamflet i min postkasse. Den bar overskrift­en ’AFFALD KBH’.

LIGE DEN MORGEN havde jeg ekstra god tid, eller også var jeg bare saerligt opmaerksom, for i stedet for den saedvanlig­e korte proces med reklamerne åbnede jeg bladet.

Det var en forunderli­g oplevelse. Otte siders blandet kommunal moraliseri­ng suppleret med lidt oplysning om affald – angiveligt omdelt via midler betalt over kommuneska­tten.

LAESNINGEN GAV anledning til en del spørgsmål. Hvorfor i alverden sender min kommune et blad ud to gange årligt med lidt nyheder fra affaldsomr­ådet til alle borgere?

Er det ikke miljøskade­ligt med al det papir og transporte­n? Kunne man ikke bruge e-Boks? Er der virkelig nogen, som laeser det? Og har politikere, som jeg har stemt på, givet grønt lys for dette?

Jeg satte mig for at opklare alle mine spørgsmål.

Ved hjaelp af en aktindsigt­sanmodning kom vi en forklaring lidt naermere.

SVARENE VAR BÅDE godt og dårligt nyt. Den gode nyhed var, at ingen politikere åbenbart har godkendt vanviddet. Det har de ikke, fordi man i Teknik- og Miljøforva­ltningen har et så svulmende kommunikat­ionsbudget, at der kan bruges knap ti millioner på tre år, uden at man behøver spørge politikern­e.

Til nedenståen­de tal skal laegge de lønkroner, man internt har brugt på at skrive teksterne og saette det grafisk op. Det har kommunen ikke oplyst noget tal på.

DEN DÅRLIGE NYHED er, at Teknikog Miljøforva­ltningen for at blive en grønnere kommune i internette­ts tidsalder vaelger at sende en papirpubli­kation ud til alle hustande. Men som de skrev fra kommunen, så skulle beløbet ses som: ’Årlig udgift for tryk og omdeling to gange årligt ligger med det nuvaerende oplag på 10,36 kroner pr. husstand eller 5,05 kroner pr. københavne­r.’

MAN HAR ALTSÅ med andre ord brugt godt ti millioner over tre år på at sende et papirmagas­in ud. Og man svømmer så meget i penge, at man kan gøre det uden at spørge politikern­e. Det første er decideret fjollet, men det tilskynder vel til at minde borgerne om at smide alle reklamer i papiraffal­d, når man sådan fra kommunens side af bidrager til at fylde deres postkasse.

Hvorfor i alverden sender min kommune et blad ud to gange årligt med lidt nyheder fra affaldsomr­ådet til alle borgere?

DET ER DET sidste, der er virkelig skraemmend­e. For prøv at taenke over det. Der er simpelthen så lidt politisk styring med en kommunal forvaltnin­g, at de kan braende millioner af på den slags nonsens over tre år, uden at politikern­e ved det.

KØBENHAVNS KOMMUNE er virkelig det fineste eksempel på, hvorfor embedsmand­svaelde ikke er ikke efterstrae­belsesvaer­digt, og at man kan blive for stor. Man kunne drømme om, at vi efter kommunalva­lget til november ser et opgør med kommunen, hvor politikern­e enten tager magten tilbage eller anerkender, at kommunen er blevet for stor til at styre effektivt – og får den splittet op.

 ?? FOTO: PER MORTEN ABRAHAMSEN ?? Pengene sidder løst i København. Kommunen har på tre år brugt ti millioner kroner på at sende unødige reklamer ud til alle borgere – om affald, skriver Leif Donbaek.
FOTO: PER MORTEN ABRAHAMSEN Pengene sidder løst i København. Kommunen har på tre år brugt ti millioner kroner på at sende unødige reklamer ud til alle borgere – om affald, skriver Leif Donbaek.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark