Ekstra Bladet

Nyre-brødre får faelles tatoo

HENRIK GAV NYRE TIL KOLLEGAEN BRIAN: De to har beseglet det taette bånd med en tatovering

- FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN TORBEN RASK trl@eb.dk

’Kidney friend – Henrik Harding’, står der på Brian Andersens ene overarm, der prydes af en åben nyre indhyllet i blomster.

Et billede kan ofte fortaelle mere end 1000 ord. Sådan er det også med den 53-årige fynbos tatovering, som en varm junidag hos Old Slingers Tatoo i Horsens forberedes, designes og tegnes, så Brian Andersen nu ikke ’kun’ baerer taknemligh­eden og sympatien for sin kollega og nyredonor i hjertet og tankerne, men også som et evigt og synligt minde om sit livs største og vigtigste U-vending.

At få Henriks nyre var som at blive født på ny

På en briks to meter derfra ligger 49-årige Henrik Harding Nielsen på siden og betragter konturerne af en lynlås hen over det sted, hvor han blev skåret op for at give sin ene nyre til Brian Andersen. Lynlåsen skal suppleres af teksten ’14-01-2020’. Datoen for operatione­rne for halvandet år siden på Odense Universite­tshospital.

– At få Henriks nyre var som at blive født på ny. Jeg føler mig fri, og jeg er glad og taknemlig for bare at vaere til. Henriks nyre aendrede mit liv fundamenta­lt både fysisk og mentalt, og det er jeg glad for at markere på den her måde, siger Brian Andersen om sin første tatovering.

Henrik Harding Nielsen forsikrer, at han ikke har haft antydninge­n af fortrydels­e over sit uselviske og usaedvanli­ge skridt at donere sin ene nyre til, hvad der på det tidspunkt ’bare’ var en god kollega.

Ramt af covid-19

Ekstra Bladet besøgte også de to ansatte hos materialeu­dlejningsf­irmaet Ajos i Vejle otte måneder efter operatione­rne, og dér i sensommere­n i fjor var det tydeligt at se, høre og maerke, at nyredonati­onen havde skabt taette bånd mellem de to og deres familier.

– Vi har jo desvaerre ikke kunnet ses så meget grundet covid-19, men nu lysner det heldigvis, siger Henrik, hvis arbejdspla­ds skiftede adresse fra Vejle til Tilst ved Aarhus 1. november i fjor. Derfor er de to ikke laengere i daglig, arbejdsmae­ssig kontakt med hinanden.

– Vores venskab er – og vil altid vaere – noget saerligt, det er der ingen tvivl om. Det er på én gang dybt og afslappet, siger Brian, der siden operatione­rne har haft konstant fine nyretal og i overført betydning har fået hele sit tidligere aktive handyman-liv tilbage.

Renoverer hus

Desvaerre kom der lidt malurt i baegeret i april i år, da han fik konstatere­t covid-19, selvom han var faerdigvac­cineret med Pfizer/ Biontech.

– Ud over en del traethed var forløbet heldigvis mildt, og jeg har det fint igen, siger Brian.

Brian har brugt kraefter og energi på at renovere sit og hustruens hus i Odense.

– Det havde jeg slet ikke kunnet klare uden Henriks nyre. De sidste år frem mod operatione­n gik det virkelig ned ad bakke, og jeg kunne stort set intet foretage mig til sidst, fortaeller Brian og tilføjer, at han desuden er begyndt at spille golf med sin kone et par gange om ugen.

Henrik håber, at han som donor skubber til en udvikling, så flere levende, potentiell­e donorer tager stilling. Samtidig håber han, at reglerne aendres, så det bliver nemmere at vaere anonym donor.

– Der er jo desvaerre til stadighed mangel på donorer, og det er trist at se, at flere hundrede mennesker venter på et nyt hjerte eller en nyre, siger Henrik Harding Nielsen.

Vores venskab er – og vil altid vaere – noget saerligt

 ?? FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN ?? Venner for livet
Old Slingers Tatoo i Horsens gav de to venner hver deres tatovering gratis i respekt og sympati for, hvad de har gennemgået.
FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN Venner for livet Old Slingers Tatoo i Horsens gav de to venner hver deres tatovering gratis i respekt og sympati for, hvad de har gennemgået.
 ?? FOTO: METTE MØRK ?? Henrik Harding Nielsen klar på operations­bordet med et fortrøstni­ngsfuldt smil.
FOTO: METTE MØRK Henrik Harding Nielsen klar på operations­bordet med et fortrøstni­ngsfuldt smil.
 ??  ?? Sådan ser den ud.
Sådan ser den ud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark