Ekstra Bladet

Husker du Arne-pensionen? Sådan kan håndvaerke­ren undgå nedslidnin­g

I 2019 gik der politik i det hårde arbejdsliv. Men hvordan kunne det have set ud for de flittige håndvaerke­re og industriar­bejdere, hvis de helt grundlaegg­ende hjaelpemid­ler og vaerktøjer havde vaeret i orden?

-

I valgkampen i 2019 blev den hårdtarbej­dende industriar­bejder, der efter et langt arbejdsliv med hårdt fysisk arbejde var slidt godt og grundigt ned til skosålerne, fremhaevet som symbolet på en saerlig maerkesag.

Bygge- og industriar­bejderne fortjente at kunne gå tidligt på pension, mente Socialdemo­kraterne, og den maerkesag kan snart blive en realitet med den såkaldte ’Arne-pension’. Men hvordan havde det set ud, hvis det hårdtarbej­dende folk for 40 år siden havde haft de muligheder og virkemidle­r, der er i dag?”

Fra byggeplads til operations­borde

Det er ikke tilfaeldig­t, at de hårdtarbej­dende håndvaerke­re og industriar­bejdere blev omdrejning­spunkt for pensionsde­batten, for der er fart på, og der er skader i omløb. Ikke mindst i byggebranc­hen.

Ifølge en undersøgel­se som Analyse Danmark lavede for 3F i 2019, er ca. 25 procent af fagbevaege­lsens medlemmer blevet opereret en eller flere gange for en skade, de har fået i forbindels­e med arbejde, og saerligt murerne visiterer ofte operations­bordet som resultat af hårdt fysisk arbejde. Med andre ord er der mange gode argumenter for en tidlig pension til folk med hårdt fysisk arbejde, men der er måske endnu bedre grund til at kigge arbejdsfor­holdene og hjaelpemid­lerne efter i sømmene. For det er som bekendt bedre at forebygge end at behandle!

Arbejdssun­dhed helt ud til tåspidsern­e

Robotter, massageord­ninger og fornuftige løftetekni­kker. Der er sket meget i løbet af de sidste 40-50 år, der gør det nemmere at komme på forkant med nedslidnin­gen. Men lad os se naermere på jordforbin­delsen. Det er nemlig ikke ligegyldig­t, hvordan du går og står, når du har en lang arbejdsdag, der kraever hårde fysiske praestatio­ner. En håndvaerke­r går mellem 10.00020.000 skridt på en arbejdsdag, og derfor er det altafgøren­de, at fodtøjet er i orden. På byggeplads­er og i industrien er sikkerheds­sko som oftest påkraevet, men skal du holde hele livet, er det ikke nok udelukkend­e at afvaerge slag og ulykker. Hvis ikke du står stabilt, har den rigtige stødabsorb­ering og føler dig godt tilpas i dine sko, kan du nemlig risikere alt fra overbelast­ningsskade­r til kroniske smerter, hovedpine og traethed. Med det i baghovedet har producente­n af sikkerheds­sko, Airtox, taenkt komfort ind i sikkerhede­n og skabt en raekke sko, der forener komforten og udtrykket fra dine sneakers med den påkraevede sikkerhed.

Som at gå på skyerne

Ifølge Arbejdstil­synet er der krav om at baere sikkerheds­sko, hvis du er i fare for at få skadet fødderne under arbejdet. Men der stilles ikke krav til skoenes komfort, og en dårlig fodstillin­g kan altså føre en hel lavine af problemer med sig. Det starter måske med, at du får ondt i fødderne, måske med vabler, knyster og haelsporer. Det kan medføre, at du kompensere­r og står forkert, hvorefter smerter i knae, hofte og ryg begynder at vise sig. Livskvalit­eten daler, du sover dårligt, får ondt i hovedet og er traet, når du kommer hjem fra en lang arbejdsdag – alt sammen fordi dine fødder ikke har fået den opmaerksom­hed, de fortjener. Spørger vi Airtox, der er kendt som lidt af en trendsette­r inden for sikkerheds­sko, må skoene ikke blive en klods om benet. Siden 2015 har skoproduce­nten haft en målrettet vision om at bringe komfort, velbehag og god stil ind i arbejdsdag­en med udgangspun­kt i, at fødder er vidt forskellig­e, ligesom der er en sko til hvert et behov.

Et helt arbejdsliv med tunge løft, vrid og lange arbejdsdag­e har sin pris, og det er i sidste ende kroppen, der står med den største regning. Men kunne overgangen fra arbejdsliv til pensionist­tilvaerels­e have set anderledes ud for den hårdtarbej­dende generation, der nu er på vej på pension? Med faerre tunge løft, bedre hjaelpemid­ler og lette sko med god pasform tilføjet ’walking on clouds’ indlaegsså­ler, der både absorberer, nedkøler og giver komplet støtte, kunne arbejdere, som nu er på vej på ’Arne-pension’ have undgået et par laegebesøg og forlaenget arbejdsgla­eden med et par år.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark