Ekstra Bladet

15. ETAPE

-

HYLDEST TIL DIREKTØREN: I dag i Pyrenaeern­e når feltet det højeste punkt i årets Tour på Port d’Envalira i Andorra, og den første, der når toppen, haedres med prisen ‘Souvenir Henri Desgrange’ til minde om Tourens skaber og første direktør.

Prisen på 5.000 euro – cirka 37.500 kroner – tilfalder normalt den rytter, der først når Col du Galibier i Alperne, men når det bjerg ikke indgår i Tour-ruten, uddeles den på rutens højeste punkt.

Desgrange introducer­ede Galibier og andre høje tinder i Alperne i 1911 og overgav sig totalt til bjergets magi og vaelde. ‘Åh Sapey, åh Laffrey, åh Bayard, åh Tourmalet … ved siden af Galibier, er I det blege, tynde øl,’ skrev Desgrange i en ode til Galibier.

DET VIL DER SKE: Tendensen i løbet er, at der kører et udbrud hjem på de hårde etaper. Og etapen i dag er hård. Vi bevaeger os ind i Pyrenaeern­e og rammer Tourens højeste punkt i 2408 meter høje Port d’Envalira. Det er terraen for bjergrytte­re, og de kommer allerede i aktion fra etapestart. Favoritter­ne får lov at folde sig ud på den sidste stigning i Andorra, der ganske vist er kort, men har to kilometer med over 11 procent i stigning.

HÅRDHED/INTENSITET ★★★★★★

BETYDNING FOR KLASSEMENT­ET ★★★★★

HVEM PASSER ETAPEN TIL?

★★★★★ Klassement­sryttere

★ Sprintere

★★★★★★ Bjergrytte­re

★★★★★★ Udbrydere

★★ Klassikerr­yttere

TOUREN I TAL: 8 gange stod franskmand­en Raymond Poulidor på Tour-podiet i Paris. Det er rekord.

DANSKERNE I DAG: Der er flere muligheder. Jonas Vingegaard skal holde sig til Pogacar og evt. angribe på sidste bjerg. Hvis Jakob Fuglsang har ambitioner om at vinde en etape, så er det ved at vaere på tide, at han kommer med i udbruddet. Der kan vi måske også finde Magnus Cort, der har vist sig ganske habil, selvom der er bjerge på ruten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark