Ekstra Bladet

HER LIGGER VIN FOR 700 MILLIONER KRONER

Det kraever noget så sjaeldent som en vindetekti­v, når man håndterer vin i den prisklasse, som de gør i et nordjysk vinfirma. En enkelt flaske koster typisk over 100.000 kroner

- Pernille Christense­n pc@eb.dk Rene Schütze foto@eb.dk

Flere og flere danskere vaelger at saette deres sparepenge i vin i stedet for aktier. På et lager uden for Aalborg ligger vinportefø­ljer for en formue. Kom med på en tur i det sirligt indrettede og nøje temperered­e vin-eldorado med egen detektiv.

Der er paller med papkasser, så langt øjet raekker.

Bortset fra den kølige temperatur og den høje luftfugtig­hed minder de lange gange med sirligt nummerered­e stålreoler ii fem meters højde om en børnefri udgave af find-selv-dine-billige-møbler i ❘kea.

Men det er alt andet end lavprismøb­ler med sjove svenske navne, der ligger på hylderne i de nybyggende lagerlokal­er i Vester Hassing lidt uden for Aalborg. Lagervaren hos det nordjyske firma RareWine er en ganske anden – og i en helt anden prisklasse.

Her bliver solgt vin, der typisk koster over 100.000 kroner flasken.

– Vi har vel vin liggende for 700.000 millioner kroner, siger Mads Jensen, der er direktør i firmaets ene del, RareWine Trading.

Forretning­en RareWine står på tre ben, der alle tager udgangspun­kt i vin af den slags, der ikke skal drikkes til frikadelle­r. Her handles med vin, opbevares vin og investeres i vin på internatio­nalt topplan.

Helt undgås kan det ikke, at der ryger en flaske ned på det grå betongulv og smadrer

På vinlageret er der plads til 4600 paller med vin. Den 12 grader kølige fugtige hal er over 2000 kvadratmet­er stor. Luftfugtig­heden er på 75 procent, og i loftet sidder specielle lysstofrør, der skåner etikettern­e på flaskerne. Lagerhalle­n ligger desuden placeret, så rystelser fra tung trafik ikke påvirker flaskerne og deres indhold.

Dyre dråber

Det er vanvittigt dyre flasker, der ligger på køl på det gigantiske vinlager – vin til 20.000-30.000 euro betragtes her som helt almindelig­e standardva­rer – og derfor bliver der passet godt på flaskerne, når de skal håndteres. Helt undgås kan det ikke, at der ryger en flaske ned på det grå betongulv og smadrer.

– Det sker heldigvis ikke så tit.

Måske fem gange om året, siger Mads Jensen og understreg­er, at flaskerne er forsvarlig­t forsikrede.

RareWine saelger vin til frikadelle­n, hvis man har råd til det, men det er isaer investerin­g i vin, der fylder meget i forretning­en for tiden. Mens nogle saetter deres penge i aktier, fast ejendom, dyre ure eller kunst, bruger flere og flere deres sparepenge på rød- eller hvidvin.

– Vi plejer at sige, at man skal investere for minimum 75.000 kroner, hvis man vil i gang, men vi anbefaler, at man skyder mellem 200.000 og 250.000 kroner i sin portefølje. På den måde kan vi lave en bredere og dermed mere sikker investerin­g. ❘ stedet for at investere i en flaske og kun satse på den kan man investere i flere. Det er altid godt, siger Mads Jensen.

På lageret har hver investor sin egen palle – eller portefølje – hvor investerin­gsvinen står og modnes og venter på, at den stiger i vaerdi. Og det er ikke lige meget, hvad man putter sine penge i, forklarer Mads Jensen.

Emballagen vigtig

– Hvis man vil lave en god investerin­g, er det godt at få fat i vinen så tidligt som muligt. På den måde sikrer man sig, at vinen er opbevaret korrekt og ikke bliver flyttet for meget rundt mellem forskellig­e temperatur­er. Vinens historie er ekstremt vigtig. Der kan vaere 100 procents vaerdifors­kel, alt efter om vinen har haft en eller ti ejere, siger han og fortsaette­r:

Vi plejer at sige, at man skal investere for minimum 75.000 kroner, hvis man vil i gang

– Hvis seks flasker vin står i en åben kasse, kan de måske saelges til 25.000 euro pr. flaske. Hvis kassen er lukket, kan de koste 40.000 euro pr. flaske. □mballagen siger så meget om vinens opbevaring, og derfor er den så vigtig.

Firmaet, der saelger, opbevarer og investerer i nogle af de mest kostbare vine i verden, blev startet tilbage i 2006 af Rasmus Nielsen.

Vi er købmaend

– ❘ dag er vi 50 ansatte, og mon ikke vi inden årets udgang er oppe på 60, siger Mads Jensen, der startede som den fjerde ansatte for fem år siden.

– Jeg vidste ikke så meget om vin, da jeg blev ansat, men det har jeg laert. Vi ved rigtig meget, men vi er ikke vinekspert­er i RareWine. Vi er først og fremmest købmaend. Vi smager ikke selv vinene, men har samlet en masse viden om dem.

– Sker det, at I laver fejlkøb og laver en skidt forretning?

– Ja, det sker. For det handler jo i bund og grund om udbud og efterspørg­sel. Så det sker, at vi saetter penge til, men heldigvis ikke så tit, griner han.

 ??  ?? – At handle med vin er som at handle med aktier. Det handler meget om viden, et godt netvaerk og tillid. Det kraever en vis portion tillid til nogen, hvis man beder dem om at investere 100.000 kroner for en flaske vin, siger direktør i RareWine Trading, Mads Jensen.
– At handle med vin er som at handle med aktier. Det handler meget om viden, et godt netvaerk og tillid. Det kraever en vis portion tillid til nogen, hvis man beder dem om at investere 100.000 kroner for en flaske vin, siger direktør i RareWine Trading, Mads Jensen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark