Ekstra Bladet

Brev til Margrethe

-

Siden hun i 1973 som 40-årig trak sig tilbage fra filmkarriere­n – ’som en vej til at forsvinde elegant’ – har Brigitte Bardot viet sit liv til at beskytte dyr og desuden beskytte ’mit land mod horden af de fremmede, isaer muslimer’, som hun anfører i bogen ’Open Letter to My Lost France’.

Hun står benhårdt på den yderste højrefløj i fransk politik, er god ven af grundlaegg­eren af det indvandrer­kritiske parti Front National, JeanMarie Le Pen, og er tilmed gift med dennes tidligere politiske rådgiver, Bernard d’Ormale.

Siden praesident­valgkampen i 2012 har hun stået bag datteren,

Marine le Pen, som hun kalder ’det 21. århundrede­s Jeanne d’Arc’ – efter helgeninde­n, der blev braendt på bålet i 1431.

Men mest har hun gjort sig bemaerket som dyreaktivi­st. I 1986 etablerede hun ’Brigitte Bardot Foundation’ og indsamlede tre millioner francs – ca. seks millioner i nutidskron­er

Hun opponerer mod at spise hestekød og har fordømt saeljagt i Canada

– til formålet ved at bortauktio­nere smykker og personlige ejendele.

Hun opponerer mod at spise hestekød, har fordømt saeljagt i Canada og doneret en million kroner til et steriliser­ingsprogra­m for Bukarests anslåede 300.000 vilde hunde.

Dronning Margrethe fik såmaend også et brev fra Brigitte Bardot i 2010, hvor hun protestere­de mod de årlige drab på grindehval­er på Faerøerne.

’Et makabert skue’ skrev hun og kaldte det ’skamfuldt for Danmark og Faerøerne. Dette er ikke jagt, men et masseslagt­eri – en gammeldags tradition, der ikke er nogen som helst acceptabel begrundels­e dag’.

Året forinden havde hun i et brev til den davaerende partileder Jiang Zemin anklaget Kina for ’at torturere bjørne og slå verdens sidste tigre og naesehorn ihjel’ for at kunne fremstille medicin til at forbedre seksuel formåen.

Blandt mange senere aktivitete­r for dyrevelfae­rden gik det også ud over den franske kulturmini­ster Frédéric Mitterrand i 2011, da han officielt havde inkluderet tyrefaegtn­ing som en del af den franske kulturarv.

Han modtog straks et harmdirren­de protestbre­v fra det aldrende ikon.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark