Ekstra Bladet

Den yderste forpost

- LARS BACH FOTO: NASA/SHUTTERSTO­CK

Den kolde krig blev som bekendt udkaempet på alle fronter: til lands, til vand og i luften. Ja, selv rummet lagde vakuum til USA og Sovjetunio­nens kamp om at vaere først, størst, staerkest – og klogest! Det var takket vaere rumkapløbe­t, at mennesket kom til Månen, og det var takket vaere rumkapløbe­t, at man udviklede rumstation­er – en yderste forpost i intetheden, hvor mennesket kunne overleve gennem laengere tid.

Russerne kom først med Salyut 1 i 1971 – den første rumstation i fast kredsløb omkring Jorden. Men den var plaget af problemer! Blandt andet blev stationens besaetning kvalt, da en ventil svigtede.

Bygget af reservedel­e

14. maj 1973 var det så amerikaner­nes tur til at sende en bemandet rumstation i kredsløb om Jorden. Skylab, som den hed, var på alle måder en succes! Gennem to år lagde den ’hus’ til tre forskellig­e missioner, hvor tre mand store besaetning­er opholdt sig på rumstation­en i op til 84 døgn.

Skylab, var 118 meter høj og vejede 77 tons. Det var bygget af det ’tredje trin’ af en Saturn 5-raket, giganten, der blandt andet bragte Apollo-missionern­e til Månen.

Besaetning­erne på Skylab gennemført­e et hav af eksperimen­ter, og de leverede vigtige oplysninge­r om de biologiske virkninger af at vaere vaegtløs i laengere perioder.

Smadret i atmosfaere­n

Efter seks år var det slut. Rumstation­en begyndte at tabe højde fra sin bane rundt om Jorden – og det skete tidligere end forventet på grund af uventet høj sol-aktivitet. Og i dag for praecis 42 år siden, 11. juli

1979, sejlede Skylab gennem rummet en sidste gang og faldt til jorden, flået i stumper og stykker af mødet med Jordens atmosfaere. Vragrester­ne blev spredt over dels Vestaustra­lien og dels Det Indiske Ocean.

En aera i menneskets koloniseri­ng af rummet var slut.

 ??  ?? Godt 440 km over jorden sejler Skylab gennem rummet. Det store stykke gyldent metal nederst på rumstation­en er en afskaermni­ng, NASA eftermonte­rede ude i rummet, da Skylabs varmeskjol­d var blevet beskadiget under opsendelse­n.
Godt 440 km over jorden sejler Skylab gennem rummet. Det store stykke gyldent metal nederst på rumstation­en er en afskaermni­ng, NASA eftermonte­rede ude i rummet, da Skylabs varmeskjol­d var blevet beskadiget under opsendelse­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark