Ekstra Bladet

POLITIET OPGIVER SAG OM FIRE ØRNE-DRAB

-

Det bliver aldrig opklaret, hvem der i 2020 draebte fire fredede havørne på Tåsinge med nervegifte­n carbofuran.

I hvert fald har politiet efter en resultatlø­s efterforsk­ning henlagt sagen. Det oplyser Fyns Politi.

Dermed føjer sagen om de forgiftede havørne sig til en trist raekke af uopklarede giftdrab på rovfugle i Danmark. Og kravet om et egentligt faunapolit­i fra grønne organisati­oner, jaegere, landbrug og skovbrug vokser nu.

Siden 2008 er mindst 13 havørne, en kongeørn og 12 røde glenter bukket under for ukendte gerningsma­ends brug af forbudte gifte.

De forgiftede rovfugle findes naesten altid naer godser, hvor der udsaettes fasaner og udlejes jagt, fortaeller Egon Østergaard, formand for Dansk Ornitologi­sk Forening (DOF).

– Vi må gang på gang konstatere, at der er en forbindels­e til udsaetning af fasaner. Dem har vi mange sager af. Det er svaert at tro andet, end at nogen har en interesse i at holde rovdyr nede. Men derfra er det meget svaert at få nogen dømt, siger Egon Østergaard.

Rovfuglene indtager giften, når de spiser af udlagte døde fugle med gift i.

Carbofuran blev i 2008 forbudt i EU. Ifølge Miljøstyre­lsen er stoffet ’ekstremt giftigt’. Der skal blot en spiseskefu­ld til at slå 20 børnehaveb­ørn ihjel, forklarede specialkon­sulent Mariann Chriél sidste år.

Idømt betinget faengsel

I november 2020 lykkedes det for første gang at få dømt gerningsma­nden bag et giftdrab på en rovfugl. En 72-årig mand, der arbejdede med at opdraette fasaner for et jagtkonsor­tium i Vallø på Sjaelland, havde forgiftet en musvåge med carbofuran.

Manden blev ved Retten i Roskilde idømt 40 dages betinget faengsel for dyremishan­dling og ulovlig jagt. Han fik dog ikke frakendt sit jagttegn.

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Det bliver nok aldrig opkaret, hvem der forgiftede de fredede fynske fugle.
FOTO: PER RASMUSSEN Det bliver nok aldrig opkaret, hvem der forgiftede de fredede fynske fugle.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark