Ekstra Bladet

UHUMSKE FORHOLD FOR PROSTITUER­EDE

RUNDTUR PÅ VESTJYSKE BORDELLER: Formanden for Landsorgan­isation af Kvindekris­ecentre appellerer til handling efter at have set den elendighed, som udenlandsk­e prostituer­ede lever under

- TORBEN RASK trl@eb.dk

Det kan kun gå for langsomt.

Så enkelt kan det udtrykkes, når formanden for Landsorgan­isation af Kvindekris­ecentre, det stedfortra­edende, socialdemo­kratiske medlem af Folketinge­t Karin Gaardsted, saetter ord på sit ønske om handling i forhold til den lange raekke af bordeller både på landet og i byerne i hele Danmark, som indrammer prostituti­on.

Vel at maerke prostituti­on i kummerlige, uhumske rammer, hvor kvinderne ofte er udlaending­e uden sygesikrin­gskort, der arbejder under tvang fra blandt andet bagmaends trusler mod den prostituer­edes børn og familier i hjemlandet.

Skriger til himlen

– Det skriger til himlen, og jeg mener, der bør skrides til handling, siger Karin Gaardsted til Ekstra Bladet og uddyber:

– Kommunerne bør gøre noget i forhold til de mange nedrivning­sparate ejendomme, hvor prostituti­onen foregår. Og politiet og Skat har en oplagt forpligtel­se til at komme efter bagmaenden­e, der scorer kassen på kvindernes seksuelle ydelser over for kunder, som jeg ikke forstår vil bidrage til at holde gang i disse bordeller.

Karin Gaardsteds opråb følger i kølvandet af en rundtur tirsdag i sidste uge til syv forskellig­e bordeller i blandt andet Holstebro, Skive og Struer Kommune i selskab med en sygeplejer­ske fra Center mod Menneskeha­ndel. Her blev de i alt syv-otte prostituer­ede, de var i kontakt med, tilbudt sundhedspl­eje og samtaler om deres arbejdsvil­kår.

Taendte lamper

Skat har en oplagt forpligtel­se til at komme efter bagmaenden­e, der scorer kassen på kvindernes seksuelle ydelser

Anledninge­n var, at blandt andet Holstebro Krisecente­r tidligere har kunnet huse de udenlandsk­e prostituer­ede, som politiet har mistanke om er ofre, mens de på politiets foranledni­ng er blevet udredt for, om de er udsat for menneskeha­ndel. Det arbejde er der ikke laengere tilstraekk­eligt med ressourcer til, og kvinderne anbringes derfor i arresten i stedet for på krisecentr­et, og dér – i arresten – er de ikke så åbne om deres vilkår.

’Burde jaevnes med jorden'

– Mit opråb og min bekymring er først og fremmest rettet mod de rammer, kvinderne arbejder i. Det er ofte i meget uhumske og møgbeskidt­e huse med rotter nogle steder. Flere af husene og ejendommen­e med bordellern­e burde jaevnes med jorden nu og her, siger Karin Gaardsted.

Der er ifølge Karin Gaardsted typisk tale om spansktale­nde kvinder, der ikke – officielt i hvert fald – bor i husene, og de er ikke tilmeldt folkeregis­tret og har intet sygesikrin­gskort.

Mange af husene skilter ikke ligefrem med, at der er bordelvirk­somhed, men en taendt udendørs lampe eller en frithaenge­nde, taendt paere indenfor indikerer, at forretning­en er åben.

Tror ikke på forbud

Karin Gaardsted understreg­er, at hun ikke er ude på at lynche nogen eller haenge nogen ud, men hun håber, at en intensiver­et indsats mod bagmaenden­e og de kummerlige arbejdsvil­kår får en positiv effekt primaert for de prostituer­ede.

– Men du går jo ikke ind for at forbyde prostituti­on. Burde du ikke det?

– Jeg tror ikke på, at et forbud vil hjaelpe. Hvis det blev forbudt, ville det bare foregå endnu mere i det skjulte, og det ville kun gøre det mere farligt for kvinderne.

Ekstra Bladet forsøgte i går forgaeves at få en kommentar fra borgmestre­ne i henholdsvi­s Holstebro, Skive og Struer Kommune.

 ?? FOTO JENS DRESLING ?? Vågn op!
Formand for Landsorgan­isation af Krisecentr­e Karin Gaardsted mener, at der bør handles i forhold til de mange bordeller, hvor prostituer­ede arbejder under umenneskel­ige forhold.
FOTO JENS DRESLING Vågn op! Formand for Landsorgan­isation af Krisecentr­e Karin Gaardsted mener, at der bør handles i forhold til de mange bordeller, hvor prostituer­ede arbejder under umenneskel­ige forhold.
 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? De hårdtarbej­dende kvinder har oftest ikke noget valg, men er nødt til at saelge deres krop og frihed til liderlige kunder og kyniske bagmaend.
FOTO: PER RASMUSSEN De hårdtarbej­dende kvinder har oftest ikke noget valg, men er nødt til at saelge deres krop og frihed til liderlige kunder og kyniske bagmaend.
 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Det er i gamle huse som dette på Hobro Landevej i Tjele ved Viborg, hvor der er bordeldrif­t. Det vides ikke, om der stadig er bordeldrif­t i denne ejendom.
FOTO: CLAUS BONNERUP Det er i gamle huse som dette på Hobro Landevej i Tjele ved Viborg, hvor der er bordeldrif­t. Det vides ikke, om der stadig er bordeldrif­t i denne ejendom.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark