Ekstra Bladet

SÅDAN ARBEJDER PRIVATDETE­KTIVEN FÅ SVARET HER: Med en overflod af krimier på film, tv og i bøger er det nemt at forveksle fiktion med virkelighe­d, men hvordan arbejder en moderne privatdete­ktiv egentlig?

- RUNE MELCHIOR SJØRVAD rms@eb.dk

Sig ordet ’privatdete­ktiv’, og de fleste vil instinktiv­t have et helt klart billede af, hvordan sådan en ser ud, og hvordan han eller hun arbejder.

Virkelighe­den ser dog en smule anderledes ud. Der opklares stadig mysterier og løses konflikter, men der er knap så meget drama som på film, tv og i bøgerne.

– Det foregår ellers fuldstaend­ig som på film og tv. Den eneste lille forskel er, at der ingen biljagter, slagsmål og skyderier er, og vi benytter os heller ikke af hat, skaeg og blå briller, siger medejeren af SI – Special Investigat­ion, der er et af landets store privatdete­ktivbureau­er.

Medejeren har af hensyn til sit arbejde bedt om at få sit navn udeladt af artiklen, men hans identitet er kendt af redaktione­n.

– Har I overhovede­t ingen forklaedni­nger, I kan benytte jer af?

– Jo, det har vi faktisk. Det har vi haft gennem tiderne, og det bruger vi stadig.

– Det er ikke forklaedni­nger i den forstand, at vi tager skaeg og mørke briller på for at skjule os, men vi har forskellig­t tøj, vi kan iklaede os.

– Hvad kan det vaere?

– Det er tøj, der passer til anledninge­n – for eksempel håndvaerke­rtøj. Det kan også vaere laedertøj, så man ligner en motorcykli­st – altså en af de ’hårde’ af slagsen.

– Vi har som regel en påklaednin­g, der passer i retning af det, man bevaeger sig rundt i.

– Hvornår kan det vaere nødvendigt at klaede om?

– Vi arbejder jo på en måde, hvor vi opsøger folk og snakker med dem. Der kan det vaere en god idé. Det foregår jo ikke med boldtrae.

– Vi tvinger ikke oplysninge­r ud af folk. Man kommer laengst med venlighed og forståelse.

– Hvad er jeres vigtigste opgaver i 2021?

– Vi arbejder en del med økonomisk svindel. Vi hjaelper både danske og udenlandsk­e virksomhed­er, der har vaeret udsat for svindel.

– Hvis man for eksempel står med en stor ordre hos et firma eller en person, man aldrig har mødt, kan vi hjaelpe med at tjekke, om firmaet eller personen nu også er, hvad det eller den giver sig ud for at vaere.

– Har det aendret sig i den digitale tidsalder?

– Ja, en computer og en hjemmeside er faktisk utrolig taknemmeli­g i den retning.

– Alt kan jo lade sig gøre på nettet, og mange bliver snydt ved for eksempel at betale halvdelen af en købssum – og så aldrig modtage varer eller modtage nogle helt andre varer, end dem man har bestilt.

– Hvad kan I så hjaelpe med?

– Vi kan på forskellig­e måder finde ud af en masse om de firmaer og de personer, man har snakket med og indgået aftaler med. Er det et reelt firma, og haenger virkelighe­den sammen med det, man har fået oplyst?

– Det sker ret ofte, og så graver vi løs i det. For eksempel har vi afdaekket et firma, der udgav sig for at vaere en stor dansk virksomhed, men i virkelighe­den blot var to personer, der befandt sig i Polen med et dansk telefonnum­mer.

– Er der blevet mere at lave i den digitale tidsalder?

– Ja, det er der. Det er nemt at snyde på nettet, og man bliver jo sjaeldent afsløret, hvis ikke der er sådan nogle som os, der virkelig graver til bunds i det.

– Politiets ressourcer i dagens Danmark er jo ikke så store, at de kan gå ned i hver enkelt sag. Man må jo prioritere benhårdt, hvad man kan kaste sig over.

– Går det godt i branchen? – Jeg ved ikke, om det går godt i hele branchen, men det går godt for os.

Det er nemt at snyde på nettet, og man bliver jo sjaeldent afsløret

Den eneste lille forskel er, at der ingen biljagter, slagsmål og skyderier er

 ??  ??
 ?? FOTO: JOHNNY FREDERIKSE­N ?? På sagen
Privatdete­ktiver bliver stadig ofte hyret, når en aegtefaell­e får mistanke om utroskab.
FOTO: JOHNNY FREDERIKSE­N På sagen Privatdete­ktiver bliver stadig ofte hyret, når en aegtefaell­e får mistanke om utroskab.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark