Ekstra Bladet

SUPERKIRUR­G ER DØD

SAND PIONER: Kirurgen Jean-Michel Dubernard, berømt for verdens første ansigttran­splantatio­n, faldt om i Istanbul

-

Jean-Michel Dubernard blev regnet for en pioner inden for kirurgi.

Det var den franske professor, der som den første transplant­erede en hånd og et ansigt.

Nu er han død. En bekendt af kirurgen siger til det franske nyhedsbure­au AFP, at han kollapsede lørdag aften i den internatio­nale lufthavn i Istanbul i Tyrkiet. Han var

Vi vil til at bruge denne her nye teknik for at give folk håb over hele verden

på rejse med sin familie. Han vågnede aldrig igen.

Dubernard, der blev 80 år, arbejdede som kirurg i det sydøstlige Lyon i Frankrig. Det var ham, der ledte det hold kirurger, som i 1998 lavede verdens første transplant­ation af en hånd.

Operede i 13 timer

Det var Clint Hallam fra New Zealand, der fik en ny højre hånd under en 13 timer lang operation. Det var en sensation dengang.

To år senere var han der igen. Denne gang blev to haender og en underarm transplant­eret på en franskmand, der var kommet galt afsted med hjemmelave­t fyrvaerker­i.

I november 2005 nåede han højdepunkt­et i sin karriere. Da gennemført­e han den første transplant­ation af et ansigt. Han brugte ansigtet fra en donor, der var erklaeret hjernedød. Det blev transplant­eret til den franske kvinde Isabelle Dinoire, som var blevet skambidt af en hund.

Dinoire mødte tre måneder senere pressen. Hun bar tung makeup for at skjule ar, men ellers var det et genskabt ansigt.

Min eneste motivation er at fremme forståelse af medicin. Jeg gør det for mine patienter

– Vi vil til at bruge denne her nye teknik for at give folk håb over hele verden, sagde Dubernard dengang, da han var 64 år.

Dinoire døde i 2016. Hun havde vaeret syg, havde haft psykiske problemer og flere omgange med kraeft, der menes at vaere opstået af den kraftige medicin, hun skulle tage på grund af transplant­ationen.

Dubernard var en dedikeret fan af rugby, var far til tre og var kendt for sin passion for sit arbejde og for sin etik.

Kontrovers­er

Han sagde, at han blev interesser­et i transplant­ationer, da han som barn hørte om den første succesfuld­e transplant­ation af en nyre i USA. Det var i 1954.

– Min eneste motivation er at fremme forståelse af medicin. Jeg gør det for mine patienter, sagde han i 2005 til avisen Le Monde.

Men der var også kontrovers­er. Som for eksempel med newzealaen­deren Hallam, der fik den første transplant­erede hånd. Han havde mistet sin egen hånd ved en savulykke i faengslet.

Transplant­ationen gik godt, men på et tidspunkt holdt Hallam op med at tage sin medicin, der skulle hindre hans krop i at afstøde den nye hånd. I år 2000 ville han have fjernet hånden igen, fordi han ikke ’følte sig mentalt knyttet til den’.

Det afviste Dubernard. Han sagde, at den stadig fungerede.

I 2001 fik Hallam hånden amputeret i London

 ?? FOTO: GERARD MALIE/RITZAU SCANPIX ?? Ny hånd
Professor Jean-Michel Dubernard (tv.) sammen med Clint Hallam, som fik en ny højre hånd i 1998.
FOTO: GERARD MALIE/RITZAU SCANPIX Ny hånd Professor Jean-Michel Dubernard (tv.) sammen med Clint Hallam, som fik en ny højre hånd i 1998.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark