Ekstra Bladet

Kraeft knyttes til alkohol

-

INTERNATIO­NALT: 741.300 nye tilfaelde af kraeft i 2020 var forbundet til indtag af alkohol, viser nyt internatio­nalt studie.

Maend tegnede sig sidste år for mere end tre fjerdedele af de anslåede tilfaelde, som hovedsagel­igt var forbundet med risikabelt eller omfattende alkoholind­tag.

Dog var et ud af syv af disse alkoholrel­aterede kraefttilf­aelde knyttet til et moderat alkoholfor­brug bestående af omkring to genstande om dagen.

Studiet, der er publiceret i tidsskrift­et The Lancet Oncology, anslår, at der var flere end 6,3 millioner tilfaelde i 2020 af forskellig­e kraeftform­er, der har en dokumenter­et forbindels­e til alkohol. Det gaelder mund-, svaelg-, strube-, spiserørs-, tyktarms-, endetarms-, og brystkraef­t.

Undersøgel­sen viser, at antallet af nye kraefttilf­aelde forbundet med alkohol varierer meget på tvaers af verden. De fleste tilfaelde ses i Østasien og Centralog Østeuropa, mens de faerreste tilfaelde ses i Nordafrika og det vestlige Asien.

Den højeste andel af alkoholrel­aterede kraefttilf­aelde blev fundet i Mongoliet, Kina, Moldova og Rumaenien. Den laveste andel blev fundet i Kuwait, Libyen og Saudi-Arabien.

Den del af verden med den højeste andel af kvinder, hvis kraeft hang sammen med alkohol, inkludered­e Belarus, Rumaenien, Rusland, Australien, New Zealand og Vesteuropa. lever

 ?? FOTO: ARTEM FURMAN ?? Et nyt studie viser, at der er en sammenhaen­g mellem kraeft og alkohol.
FOTO: ARTEM FURMAN Et nyt studie viser, at der er en sammenhaen­g mellem kraeft og alkohol.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark