Ekstra Bladet

Mange unge er angste

- hka@eb.dk

Bekymring er en forudsaetn­ing for, at vi kan leve. Hvis vi ikke bekymrede os, ville vi ville risikere at blive slået ihjel.

Problemet ifølge psykiatere­n Peter Lund Madsen – også kendt som HjerneMads­en – er, at nogle har så stort et talent for at bekymre sig, at det bliver sygeligt – at det bliver til angst.

Tal fra Sundhedsst­yrelsen viser, at der i 2016 var ca 400.000 danskere med angst, og hertil kommer 7500 børn og unge.

Går over

– Vi plejer at sige tre-fire pct. af en årgang, men oveni skal laegges de mange børn og unge, der i trivselsun­dersøgelse­r selv angiver, at de lider af angst. Det tal er stigende.

– Heldigvis går det over for de fleste, i takt med at de vokser til, og pandelappe­n udvikles, så de bedre kan overskue livet. Men for en lille kerne er angsten sygelig – og de skal i terapi eller tilmed medicinere­s. Nogle vil givetvis også have tillaegssy­gdomme som adhd eller ocd, som der så tages hånd om ved samme lejlighed.

Lund Madsen forklarer, at der er tale om sygelig angst, når det griber ind i dagligdage­n og forhindrer én i at leve normalt.

Angst opstår: 1) Hos unge er sindet udsat for et stort pres, som kan resultere i angst. 2) Hverdagen for nutidens unge byder på mange muligheder og valg, og mange vil ikke kunne klare, at der er risiko for at vaelge forkert.

3) Tidligere løste børn deres egne problemer i f.eks. skolen, og det gav en vis pondus og selvtillid. I dag hjaelper foraeldren­e, og det gør de unge mindre traenede i at klare genvordigh­ederne.

4) I undervisni­ngsinstitu­tionerne var der engang ro og faste rammer. I dag kan uroen og de uklare retningsli­njer skabe social angst.

Få medicin hos psykiatere­n

Lund Madsen oplyser, at kernegrupp­en med angstdiagn­osen har vaeret konstant i en årraekke. Men når folk mener, at der er en stor stigning i antallet af angst-ramte skyldes det bl.a. , at det er blevet legitimt at tale om, og at mange flere derfor erkender, hvis de føler sig angste i flere sammenhaen­ge.

– Selvom egen laege skulle mene, at angstdaemp­ende medicin er løsningen, vil jeg anbefale, at man konsultere­r en psykiater inden.

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI ?? Alle de angst-ramtes fysiske symptomer eksisterer kun inde i hovedet, forklarer Peter Lund Madsen.
FOTO: PHILIP DAVALI Alle de angst-ramtes fysiske symptomer eksisterer kun inde i hovedet, forklarer Peter Lund Madsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark