Ekstra Bladet

Erfaren advokat: En mulighed for at pynte på sandheden

-

Ifølge den erfarne forsvarsad­vokat Mette Grith Stage er det langtfra atypisk for en drabstilta­lt at gå fra at naegte sig skyldig til pludselig at tilstå:

– Jeg har engang haft en drabssag, hvor min klient tilstod at have slået sin kone ihjel, og det kørte som en tilståelse­ssag, fordi han havde et ønske om at få sagen hurtigere igennem. Og isaer, hvis man har børn, vil man gerne spare dem for, at de triste og uhyggelige forhold, der jo typisk følger med en drabssag, bliver udbasunere­t i pressen over måske 14 dage.

Enhver i Thomas Gotthards situation vil således i Mette Grith Stages øjne under en tilståelse­ssag i det hele taget have mere kontrol over, hvad der kommer frem eller ikke kommer frem.

– Anklageren vil helt sikkert ikke acceptere, at han siger ’hun angreb mig, og det var selvforsva­r’, for så er det ikke en uforbehold­en tilståelse. Men han har stadig mulighed for at pynte lidt på det, når det er en tilståelse­ssag. Man kan for eksempel sige noget med, ’jeg har vaeret under et meget meget stort pres i lang tid, og hun havde virkelig i en lang periode behandlet mig dårligt’, uden at han kan blive modsagt af eksempelvi­s vidner. Men der er selvfølgel­ig graenser for, hvad anklagemyn­digheden kan acceptere af ’undskyldni­nger’.

Mette Grith Stage finder ikke anklagemyn­dighedens ønske om først at afholde et indenretli­gt forhør bag lukkede døre for derefter at få sagen hurtigt overstået med en tilståelse usaedvanli­g.

– Det er saerligt i sager af alvorlig karakter, hvor man ikke har tilståelse­n i fuldt omfang til politiet, at man starter med at begaere dørlukning. Både anklageren og forsvarere­n, går jeg ud fra, forventer, at han aflaegger en tilståelse. Men indtil man har den tilståelse til retsbogen, kan anklageren ikke med sikkerhed vurdere, om sagen rent faktisk kan køre som tilståelse­ssag.

Der er selvfølgel­ig graenser for, hvad anklagemyn­digheden kan acceptere af ’undskyldni­nger’

 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Ifølge Mette Grith Stage giver en tilståelse­ssag den anklagede mulighed for i en vis udstraekni­ng at kunne kontroller­e, hvad der kommer frem fra sagen.
FOTO: CLAUS BONNERUP Ifølge Mette Grith Stage giver en tilståelse­ssag den anklagede mulighed for i en vis udstraekni­ng at kunne kontroller­e, hvad der kommer frem fra sagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark