Ekstra Bladet

Briterne kan gnubbe albuer med de helt store nationer, når det handler om slagstyrke på havet

HANGARSKIB­E OG ATOMUBÅDE:

- TIM PANDURO

’Rule Britannia, Britannia rule the waves’ synger briterne i det, der naermest er ørigets uofficiell­e ekstra nationalsa­ng.

Selvom herredømme­t over havet i dag naermere ligger hos Kina og USA, formår den britiske flåde stadig at skabe overskrift­er – senest i juni, hvor russerne efter eget udsagn skød varselssku­d efter et britisk skib i Sortehavet.

Flåden har da også en helt saerlig status hos briterne, fortaeller Johannes Riber, der er militaeran­alytiker ved Institut for Strategi på Forsvarsak­ademiet.

Vigtigste vaern

– De forskellig­e vaern er som sådan lige, men alligevel omtaler man flåden som ’senior service’. Man ser det som det vigtigste vaern, siger han og påpeger, at der er lidt om snakken.

Flåden er nemlig en af de absolut staerkeste i Europa, og den kan også bide skeer globalt, selvom den med blot 79 aktive skibe i dag er mindre end på noget andet tidspunkt i historien.

– Den britiske flåde har som så mange andre vaeret lidt plaget af nedskaerin­ger i forsvarsbu­dgettet, men den er på vej op igen. Hvis man skal vaere en flådestorm­agt, skal man have to ting: hangarskib­e og ubåde. Hvis man ligesom briterne også har ubåde med atomvåben, er man i den absolutte superliga, der ellers kun taeller Frankrig, USA, Rusland, Kina og måske Indien.

Johnson vil løfte flåden

Den britiske regering har også blikket rettet mod landets flåde.

– Vi skal genskabe Storbritan­niens position som den førende flådenatio­n i Europa ... hvis der er en politik, der styrker landet i enhver forstand, er det at bygge flere skibe til Royal Navy, sagde premiermin­ister Boris Johnson i 2020. I år har han ifølge forsvarsme­diet UK Defence Journal

fulgt op med et løfte om at udvide den britiske flåde af fregatter og destroyere fra 19 til 24.

En del af det løfte bunder dog i nødvendigh­ed, mener Johannes Riber.

– Deres fregatter er bygget omkring 1990, og den slags har normalt en levetid på 20-30 år, før det ikke er vaerd at reparere på dem. Så de har en hel fregatklas­se, der skal skiftes ud, og den er en del af det program, siger han.

Kilder: bbc.com, ukdefencej­ournal.org.uk, reuters.com, royalnavy.mod.uk

 ?? FOTO: UK MINISTRY OF DEFENCE ?? Fregatten HMS Westminste­r vender hjem efter at have vaeret på togt for at beskytte britiske interesser i Nordatlant­en.
FOTO: UK MINISTRY OF DEFENCE Fregatten HMS Westminste­r vender hjem efter at have vaeret på togt for at beskytte britiske interesser i Nordatlant­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark