Ekstra Bladet

GO’ LØRDAG SPECIAL

Der er forsigtig optimisme hos skuespille­r Esben Dalgaard efter den første runde med behandling for modermaerk­ekraeft

- SANNE ROSBØG

Der var ingen tvivl i sindet hos □sben Dalgaard, da han i forsommere­n fik tilbudt immunterap­i som behandling for sin fremskredn­e kraeftsygd­om.

❘mmnunterap­i har nemlig vist saerlig gode resultater ved netop modermaerk­ekraeft, som er den kraeftform, den 45-årige skuespille­r er ramt af.

– Jeg fik lavet flere undersøgel­ser, da jeg havde fået diagnosen, og laegernes klare anbefaling­er var, at jeg skulle have immunterap­i, siger han til □kstra Bladet.

Første runde er slut

Der findes flere forskellig­e former af den relativt nye behandling­sform.

□sben Dalgaard har i tre måneder modtaget antistof-behandling­en, der kort fortalt går ud på, at man med to forskellig­e slags medicin forsøger at booste sit eget immunforsv­ar til at bekaempe de altødelaeg­gende kraeftcell­er.

– Jeg har indtil nu fået fire behandling­er med tre ugers mellemrum. Hver tredje uge har jeg vaeret inde og få drop fra to forskellig­e poser med forskellig medicin i. Nu starter naeste fase, hvor jeg kun får den ene af de to slags medicin, fortaeller han. Kan aldrig blive rask

□sben Dalgaard er ramt af modermaerk­ekraeft, men kraeften har ved at rejse med blodet rundt spredt sig til flere andre dele af hans krop, blandt andet leveren, ryggen, maven, halsen og brystet.

Med den diagnose er der ikke udsigt til, at han nogensinde kan erklaeres rask. Alligevel lever håbet om, at kroppen vinder de naeste mange slag mod sygdommen.

– Behandling­en kan vare højst to år. Men håbet er selvfølgel­ig, at mit immunforsv­ar inden da bliver staerkt nok til selv at holde sygdommen nede i mange år. Jeg er meget optimistis­k, siger han.

Fornyet håb

Og den 45-årige jyde og familiefar­s ukuelige optimisme er ikke blevet mindre af, at han efter de første tre måneders behandling har fået fornyet håb. De første undersøgel­ser ser nemlig umiddelbar­t – og med laegernes forsigtige vurderinge­r – positive ud.

– Jeg fik en P□T-scanning af hele kroppen, og på sådan en viser billederne hvide pletter alle steder, hvor der er den mindste infektion eller inflammati­on. Så laegerne kan ikke se på billederne, hvad det er, de kan bare se, at der er noget.

– Nogle steder kan man tage en prøve med det samme og få svaret, men andre af de hvide pletter sidder steder i kroppen, hvor man må vente og se og holde øje med, om det f.eks. vokser eller bliver vaerre eller bedre. Det kan vaere cancer, men det kan også vaere noget helt ufarligt.

– Jeg er jo stadig ny i det her, så jeg troede, at jeg kom til samtale efter scanningen og fik en tommelfing­er op eller en tommelfing­er ned. Men sådan er det ikke. Der er noget, der ser rigtig positivt ud, og så er der noget, der ikke ser helt så godt ud.

– Så vi må vente og se, siger han.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark